Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dogodi se u jednoj od otprilike 20 tisuća trudnoća. Navala hormona u fetusu poremeti spol i dijete se rodi kao dječak, a zapravo je curica. Tijelo raste u muškarca, a osoba je zapravo žena, ili obratno. To se naziva poremećaj rodnog identiteta, a jedini lijek je promjena spola.


Ekipa Provjerenog donosi potresne priče obitelji čija su djeca rođena u tijelu spola kojem zapravo ne pripadaju. "Ako se ja ne zauzmem i ne probam nešto učiniti, neće to nitko učiniti za mene", kaže djevojka koju ćemo zvati Ivana, a koja je krenula teškim, ali jedinim putem izlječenja – promjenom spola. Provjerenom se s obitelji obratila jer ima problema s dokumentima. Naime, u njima i dalje stoji da je ona – muškarac. "Kao da stalno od nekoga bježite, kad uđete u tramvaj mislite se hoće li vas netko maltretirati jer imate zbunjujući pokaz. Nije stvar hira da ja kažem da želim novu osobnu, nego je stvar u funkcioniranju", priča Ivana.

Otvoriti račun u banci, prijaviti se za posao, putovati izvan zemlje – sve to mogu jedino ako će riskirati situacije koje im život čine nemogućima. "To bi bilo kao da ja vama sada dam svoju iskaznicu i kažem vam: vi se morate prikazivati kao takva osoba, kako bi vama bilo da vam netko da neko tuđe ime i tuđi spol i sad se vi morate prikazivati kao takva osoba zato što to netko traži od vas". Tako je ekipi Provjerenog rekla Tina, majka maloljetnog dječaka koji je rođen kao djevojčica. Njihov problem nije problem propisa, već problem njihovih tumačenja. "Ne može jedan pojedinac zato što se rodio drugačije, ali je normalna osoba i živi svoj život, ne može mu se ne dati pravo da on normalno živi jer netko u birokratskom sustavu smatra da to nije niti bitan problem, a niti da ga treba rješavati nekom brzinom, jer je to njemu osobno kao nešto čudno", kaže odvjetnica Bojana Ivanišević i dodaje kako su osobe s ovim problemom u pravnoj praznini jer postojeća pravila ne nude nikakvo rješenje.

"Prijateljica moje kćeri je izvršila suicid, mlada osoba, tragedija, jer nije vidjela izlaz", u strahu za budućnost svog djeteta priča Ivanina majka. U rješavanje problema dokumenata osoba koje su rođene u krivo spolu uključile su se, između ostalih, pravobraniteljica za djecu i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Tko će biti odgovoran za tragedije s kojima se nose obitelji? Pogledajte u prilogu Provjerenog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Andrej Poropat Riječki HNS-ovac nakon priloga u Provjerenom podnio ostavku Dobitnici Zlatnog studija Ivana Paradžiković, emisija "Provjereno" i serija "Na granici" dobitnici su prestižne nagrade Zlatni studio!