Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje dio topničkih dnevnika

Mogući prigovori Hrvatskoj u izvješću Brammertza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da su mogući 'prigovori' u izvješću glavnog tužitelja Haškog suda Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN 12. prosinca o suradnji Hrvatske sa Sudom, zbog nedostaka dijela topničkih dnevnika Hrvatske vojske iz Oluje koje traži Tužiteljstvo.

'Možda bude nekih prigovora', rekao je Mesić odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara u New Yorku, gdje je na brodu-muzeju USS Interpid sudjelovao na obilježavanju 67. godišnjice napada na Pearl Harbor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko zadovoljan 'Ni haški tužitelj neće imati razloga reći da ne surađujemo' Slika nije dostupna Nisu potrebni Topnički dnevnici: Vlada nastavlja potragu

Ističući da Hrvatska strogo provodi odredbe zakona o suradnji s ICTY-em, Mesić je kazao kako su svi koji su pozvani kao svjedoci, kao osumnjičeni ili optuženi poslani pred ICTY, a svi zatraženi dokumenti su predani.

Iznimka je dio topničkih dnevnika za kojima se intenzivno traga, rekao je Mesić, ističući kako postoje saznanje da je dio završio u privatnim rukama.

'Ostalo je još nešto topničkih dnevnika, ne znam točno koliko. Mi ih intenzivno tražimo. Imamo neka saznanja da se neki topnički dnevnici nalaze kod nekih osoba, ne znamo na koji su način došli u posjed. Ukoliko oni nisu uništeni, ja smatram da ćemo i to dostaviti Haškom sudu', rekao je Mesić.

Glavni tužitelj i predsjednik ICTY-a u petak 12. prosinca predstavit će Vijeću sigurnosti UN svoja redovita polugodišnja izvješća o radu Tužiteljstva i Suda, provedbi izlazne strategije Suda i suradnji sa zemljama nad kojima ima jurisdikciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene