Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bandić izgubio živce

'Mogu pričati o razmnožavanju mušica i mrava na sjednici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je rekao da u Zagrebu nema razloga za paniku kada je riječ o recesiji, ali je odgovarajući na pitanje o cijeni komunalija izgubio živce.

'Situacija nije alarmantna. Gradska uprava ponaša se domaćinski prema gradskom proračunu i nema razloga da na prvi mig reagiramo panično', rekao je Bandić na sjednici Gradske skupštine odgovarajući na pitanje Joška Morića (DC) u aktualnom satu kako će se recesija i globalna kriza odraziti na stanje u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODBJEGLI TAJKUN Miroslav Kutle o braći Pripuz: "Znam sve što su radili u gradu. Bandić je na početku karijere bio njihov projekt" Slika nije dostupna 12 KANDIDATKINJA I Alemka Markotić i Bandićeva zastupnica Natalija Prica bore se za titulu ''Zagrepčanka godine''

Bandić je dodao i da je razvojna komponenta proračuna odgovor na to pitanje.

Na pitanje potpredsjednice Gradske skupštine Danire Bilić (HDZ) kada će se sniziti cijene komunalnih usluga u skladu sa snižavanjem cijena energenata, Bandić je odgovorio da ne zna kako bi prošli građani da je gradska vlast dosad trčala za povećanjem cijena.

'Hoćemo li dio cijena komunalnih usluga spustiti - vidjet ćemo, ali sigurno je da nećemo dodatno posegnuti u džep građana', istaknuo je gradonačelnik.

No, na dobačenu primjedbu oporbenih zastupnica Morane Paliković Gruden i Margarete Mađarić, Bandić je reagirao burno. Oštro je odgovorio da on već devet godina prolijeva vlastitu krv zagrebačkim ulicama pa ima pravo nešto reći s govornice Skupštine.

'Mogu ja na Skupštini, umjesto da odgovaram na pitanja, sjediti kao mumija, a mogu govoriti i o razmnožavanju mrava ili mušica', rekao je Bandić. 

Potom je opovrgnuo tvrdnju gradskog zastupnika Stipe Tojčića da je povećanje plaća zaposlenicima u Gradskoj upravi razlog poskupljenja komunalnih usluga i dodao da je za povećanje plaća od 6 do 7 posto po kolektivnom ugovoru izdvojeno 200 milijuna kuna, što je kap u iznosu od 8 milijardi.

'Ako bude stezanja remena svuda bit će ga i u Gradu', dodao je Bandić naglasivši kako je glavni razlog podizanja cijena izgradnja objekata komunalne infrastrukture poput Radničke ceste, žičare, bazena na Sveticama i ostalih. Netko to mora platiti, dodao je.

Bandić je najavio da će grad Zagreb u prvoj polovici iduće godine krenuti u prodaju i otkup gradskih stanova i tako odgovorio na upit Margarete Mađerić (HDZ) zašto se ne poštuje Zakon i ne riješi pitanje 2200 bespravno useljenih u gradske stanove i tako osiguraju stanovi za ljude s liste reda prvenstva.

Priznao je kako su loši gospodari kad je u pitanju gradska imovina, ali i dodao kako bi im bilo lakše da se time prije upravljalo bolje i da procedura iseljavanja ne traje tako dugo jer se tu obično 'ugura i socijalna komponenta'.

Najavio je i da će polovicom slijedeće godine grad Zagreb podijeliti 700 stanova najugroženijima te revidirati socijalnu listu "kako se tu ne bi ugurali i oni sa skupim 'mercedesom'.

Na tvrdnju Asje Bebić (HDZ) da je gradonačelnik navodno povezan s tvrtkom koja je na natječaju dobila posao vezan uz obnovu drvenog paviljona na Tuškancu vrijednog dva milijuna kuna te ima li šanse da u gradu dobije posao netko s kim Bandić nije u prijateljskoj ili rodbinskoj vezi gradonačelnik je odgovorio da se poslovi dobivaju na natječaju i da će tako biti dok je on na toj dužnosti. 'Nisam ni u srodstvu niti u kumstvu s dotičnom gospodom', dodao je.

Antun Mateš (HSP) zatražio je od gradonačelnika Bandića da komentira tvrdnje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o štednji za pogrebe branitelja no Bandić to nije želio komentirati.

Na zamolbu nezavisnog vijećnika Pere Kovačevića da razmotri prijedlog Udruge pravnika Vukovar 1991. da se Sveučilišna bolnica u Blatu nazove imenom dr. Juraja Njavre Bandić je odgovorio kako je ta građevina danas ruina, a ne bolnica i da bi bilo neukusno sada dati ime tom zdanju. Bandić je dodao kako osobno nema ništa protiv tog prijedloga, ali da se u vezi s tim i završetkom bolnice konzultiraju s Vladom.

Gradska skupština danas će u prvom čitanju razmotriti prijedlog gradskog proračuna za 2009. u iznosu od osam milijardi kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene