Kazne za privatna pitanja pri zapošljavanju su od 31 do 60 tisuća kuna.


Žene u Hrvatskoj su za svoj posao plaćene manje od muškaraca i to u prosjeku za 10 posto. No, plaća nije jedini problem. Pri pronalasku posla, mnoge se mlade žene susreću s diskriminacijom.

Pitanja poput onih jesu li u braku i planiraju li osnovati obitelj - i dalje se učestalo postavljaju. Tome stati na kraj, čini se, ne mogu ni visoke kazne.

Među 327 tisuća nezaposlenih je čak 4 posto više žena nego muškaraca. Od svih zemalja Europske unije u Hrvatskoj je ta razlika najizraženija. Najveći dio onih koje su zaposlene radi u obrazovanju, zdravstvu i sektoru socijalne skrbi. Najmanje žena ima u poslovanju nekretninama, građevini i vodoopskrbi. I kada rade, žene su slabije plaćene. U prosjeku imaju 10 posto manje plaće od muškaraca. Zanimljivo, najveća razlika u plaćama je upravo u onim sektorima gdje žena ima - najviše.

Vezani članci Zapošljavanje teško zapošljivih žena (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ipak se nešto kreće: Vlada ima projekt koji bi mogao nabolje promijeniti živote mnogih žena Slika nije dostupna Hrvatice i dalje diskriminirane pri zapošljavanju

Posao od 425 tisuća kuna godišnje koji nitko ne želi raditi

Diskriminacija na tržištu rada nije ništa novo. Za to su krivi i stereotipi da samo žena obavlja kućanske poslove. A problem je i uvriježeno mišljenje da je teško uskladiti majčinstvo i karijeru. Pitanja o privatnom životu i dalje su česta na razgovorima za posao.

Ena Knežević, pravnica u Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje pojašnjava: 'Svaka druga žena suočava se sa diskriminatornim pitanjima - da li planiraju trudnoću, djecu, obitelj, nešto što nema apsolutno nikakve veze s njihovim kvalifikacijama.'

Žene uglavnom nisu ni upoznate sa svojim pravima. Jer kazne za privatna pitanja pri zapošljavanju su od 31 do 60 tisuća kuna.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook