Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatna pitanja

VIDEO Svaku 5. ženu u Hrvatskoj pitaju - planirate li trudnoću?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kazne za privatna pitanja pri zapošljavanju su od 31 do 60 tisuća kuna.

Žene u Hrvatskoj su za svoj posao plaćene manje od muškaraca i to u prosjeku za 10 posto. No, plaća nije jedini problem. Pri pronalasku posla, mnoge se mlade žene susreću s diskriminacijom.

Pitanja poput onih jesu li u braku i planiraju li osnovati obitelj - i dalje se učestalo postavljaju. Tome stati na kraj, čini se, ne mogu ni visoke kazne.

Među 327 tisuća nezaposlenih je čak 4 posto više žena nego muškaraca. Od svih zemalja Europske unije u Hrvatskoj je ta razlika najizraženija. Najveći dio onih koje su zaposlene radi u obrazovanju, zdravstvu i sektoru socijalne skrbi. Najmanje žena ima u poslovanju nekretninama, građevini i vodoopskrbi. I kada rade, žene su slabije plaćene. U prosjeku imaju 10 posto manje plaće od muškaraca. Zanimljivo, najveća razlika u plaćama je upravo u onim sektorima gdje žena ima - najviše.

Pročitajte i ovo Rafalei Dan nakon spektakularnog dočeka Dnevnik Nove TV u najčuvanijoj vojnoj bazi: Rafalei kane obletjeti cijelu Hrvatsku, no jedno je strogo povjerljivo Teretni brod Traži pomoć Hrvatske Odvjetnici splitskog kapetana u turskom zatvoru stigao mail tužiteljstva: Zbog droge ga se tereti po zapovjednoj odgovornosti

Posao od 425 tisuća kuna godišnje koji nitko ne želi raditi

Diskriminacija na tržištu rada nije ništa novo. Za to su krivi i stereotipi da samo žena obavlja kućanske poslove. A problem je i uvriježeno mišljenje da je teško uskladiti majčinstvo i karijeru. Pitanja o privatnom životu i dalje su česta na razgovorima za posao.

Ena Knežević, pravnica u Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje pojašnjava: 'Svaka druga žena suočava se sa diskriminatornim pitanjima - da li planiraju trudnoću, djecu, obitelj, nešto što nema apsolutno nikakve veze s njihovim kvalifikacijama.'

Žene uglavnom nisu ni upoznate sa svojim pravima. Jer kazne za privatna pitanja pri zapošljavanju su od 31 do 60 tisuća kuna.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene