Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na hrvatskim farmama muznih krava, vlada pravo katastrofalno stanje.


Računi u blokadi, a da bi poplaćali kredite i druge obveze seljaci su prisiljeni umjesto mlijeka prodavati krave. Kako bi se zaustavilo propadanje i zatvaranje farmi, seljačke udruge traže višu otkupnu cijenu mlijeka. Trenutačno seljak za litru mlijeka od prerađivača dobije kunu i 40 lipa, a kako litra mlijeka u trgovini stoji 6 kuna dovoljno je prostora, tvrde seljaci da se njima plati i kuna više, a da to ne osjete potrošači, jer u suprotnom seljaci mljekarama prijete blokadom.

Vezani članci Berba jabuka - 2 Potez baranjskog voćara oduševio je mnoge: "Bagatela, svaka čast!" Ilustracija Sada je i službeno: Pogledajte nove najviše cijene ulja, mlijeka, brašna, šećera..

>> 150 kooperanata traktorima blokiralo Zdenku

'Na nuli smo. Nismo za sad još blokirani, a dokle ćemo moć ne znam', kaže Josip Ćerba, proizvođač mlijeka iz Donjeg Miholjca. Pitamo se zašto Joisp jedva spaja kraj s krajem kad litra mlijeka u trgovini stoji 6 kuna. No, sve nam je jasno kad vidimo da za tu istu litru on dobije kunu i 40. 'Neka vide hrvatski građani, koju cijenu mlijeka plaćaju, jer jednostavno po mojoj proizvođačkoj cijeni je nerealna u trgovini, previsoka', tvrdi Drago Lovrić, proizvođač iz Ivanovca.

Dovoljno je prostora, tvrde seljaci, da oni za litru mlijeka dobiju kunu više a da to ne osjete hrvatski potrošači. Ne ponude li prerađivači mlijeka veću cijenu hrvatski su farmeri spremni i na njihov bojkot. 'Ne budemo li dobili cijenu mlijeka mi ćemo lijepo kulturno kao i 2003. kad smo im pohvatali kamione i blokirali pa neka si onda uvoze iz vana ono smeće u Hrvatsku', rekao nam je Ivica Miketek iz Udruge mljekara Osječko-baranjske županije.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju