Dnevnik na selu za Martinje vas vodi u općinu Štrigova u Međimurskoj županiji

Galerija


Cijeli međimurski kraj živi od vinogradarstva i turizma, a lošim demografskim trendovima dio mladih koji je ostao prkosi zajedništvom.

Vezani članci Nazdravljanje (Foto: Dnevnik.hr) Nije važno ni što se pije ni što svira: Martinje se slavi diljem Hrvatske. Policija podsjeća na crne brojke i poziva na oprez Mato Kovačević, zamjenik načelnika I. policijske postaje (Foto: Dnevnik.hr) Policija pojačava nadzor za vikend i upozoravaju vozače: "Moraju biti svjesni da niti jedan razlog ne opravdava vožnju pod utjecajem alkohola"

Martinje je u Štrigovi počelo kasnom berbom predikatne graševine.

"Oni koji vole popiti dobro vino, onda vole i brati vino", kaže Darinka iz Štrigove.

"U Međimurju se da živjeti od vina, ako se kvalitetno brinete o njemu i imate dobru kvalitetu onda se da i prodati", poručuje Robert Horvat. I to uglavnom na domaćem tržištu, no sve su poznatija i u inozemstvu.

"Izvozimo za Njemačku, za Poljsku, to su zasad male količine, ali nadamo se većim količinama i većim narudžbama", kaže vinar Robert Horvat.

Iz kraja odlaze cijele obitelji

Dok je u vinogradima veselo, središte mjesta - pusto. Zbog blizine Slovenije i Austrije samo prošle godine otišlo je više od 150 ljudi. I ono što je najžalosnije - to su cijele obitelji.

"Mi smo odlučili da naš vrtić bude besplatan. Jaslice i vrtić su potpuno besplatni, školska kuhinja je potpuno besplatna", kaže Stanislav Rebernik, načelnik općine Štrigova.

Općina se okrenula i turizmu. Broj dolazaka i noćenja ove je godine porastao za 30 posto. Turisti u prosjeku ostaju do četiri dana. Najviše su tu iz skandinavskih zemalja, zatim Nijemci, Englezi, pa i Japanci. I normalno Hrvatska, a tu prednjači Dalmacija. Bilo bi domaćih i više, kažu, da se za ovaj turistički biser češće čuje. 

"Jako je lijepo. Prijateljica mi je rekla da je ovo jedno od najljepših mjesta u Međimurju", kaže turistica Nela.

Mladi se udružuju

Da bi Štrigova pronašla put do novih gostiju, mladi vinari udružili su snage. Nastavili su obiteljsku tradiciju i ove godine na mlado vino odlučili staviti zajedničku etiketu.

"Naše zajedništvo nas čini jedinstvenima prema drugima i mislim da nam je to jedan veliki uspjeh kaj se tiče hrvatskog vinogradrstva", poručuje mladi vinar.

Dodatna sredstva traže od Europske unije, no kažu, želi li država da mladi ostanu na selu, i ona će mladima trebati pomoći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr