Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjera koja je izazvala polemike

Otkrivamo koje struke su najtraženije u modelu rada za 1.600 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 1.200 poslodavaca traži mlade ljude za stručno osposobljavanje uz plaćen staž i mirovinsko te naknadu od 1.600 kuna.

Mjerom koja je izazvala brojne polemike, deset tisuća mladih trebalo bi doći do prvog radnog iskustva. U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kažu kako je 50-ak poslodavaca odbijeno te da će oni koji mlade prime, biti pod posebnim nadzorom. 'Uglavnom su to zanimanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi, u obrazovanju, u lokalnoj upravi i samoupravi, obrtnička zanimanja, pedikeri, frizeri, građevina i arhitekti', rekla je Ankica Paun Jarallah, v.d. ravnatelja HZZ-a.

Pročitajte i ovo Što mladi žele? - 4 Izbori pred vratima Oni su ključni za budućnost Hrvatske, no stranke za njih nije briga: "Ovdje vrijede neka druga pravila" Slika nije dostupna Slanje životopisa Hrvati 3. u Europi po broju onih koji traže posao u inozemstvu!

Ukoliko odbiju pristati ovakvu ponudu mladi neće biti kažnjeni niti izbrisani sa Zavoda. Čak sedam mjesta otvoreno je u Muzeju suvremene umjetnosti. Ove godine i više nego prije. 'Stječu radno iskustvo, upoznaju procese rada, a što je vrlo važno, nakon godinu dana imaju pravo polagati ipsit za kustosa', rekla je Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti.

>> Podržan Mrsićev prijedlog zakona o poticanju zapošljavanja

Na takav će ispit uskoro Petra. Svoj staž u Muzeju ona je odradila uz naknadu od 1.600 kuna, ali i dobila posao. 'Da nisam imala ovu priliku, vjerojatno bi se nalazila doma, a ovako ima puno za naučiti i već sam puno naučila', rekla je povjesničarka umjetnosti Petra Bem. Unatoč strogom nadzoru poslodavaca - studentski zbor negoduje zbog vladine mjere.

'SMatramo da će se na taj način omalovažiti sav trud, novac, ulaganje i obarzovanje što su ga mladi ljudi i njihovi roditelji uložili', rekao je predsjednik Studentskog zbora Danko Relić. Drukčiju sliku prvog posla ima akademska umjetnica Nina.
'Studirala sam pet godina i u najmanju ruku mislim da je to ne izrugivanje, ali podcjenjivanje struke', rekla je akademska slikarica Nina Šestanović Bugarin. I dok Nina svoju sreću kroji sama, kroz ovaj Vladin program do posla bi trebalo doći barem 10 tisuća mladih.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene