Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijenjeni u Europi

Mjesečno 50 liječnika želi otići: Traže napredak i bolje plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sajmu karijera u zdravstvu u Osijeku strani poslodavci hrvatski medicinarima su predstavili mogućnosti zapošljavanja u svojim zemljama.

Prema posljednjim podacima - oko 50 liječnika na mjesec zatraži od Hrvatske liječničke komore dokumente za odlazak. Želja za napredovanjem i bolja plaća neki su od motiva za odlazak u inozemstvo.

Hrvatski medicinari cijenjeni su u Europi, što je pokazao i sajam karijera u zdravstvu u Osijeku, na kojem su im strani poslodavci predstavili mogućnosti zapošljavanja u svojim zemljama.

Pročitajte i ovo Kolaps sustava na jugu - 2 vlada panika Krajnjem jugu zemlje prijeti kolaps sustava: "Entuzijazam ne može trajati vječno" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Domagoj već duže vrijeme čeka na dobivanje specijalizacije. Zbog toga svoju budućnost vidi u inozemstvu.

'Specijalizacije se lakše dobivaju. Ovdje sada trenutno nema toliko raspisanih specijalizacija i ide užasno sporo to raspisivanje', rekao nam je doktor medicine Domagoj Žeravica.

Hrvati se šokiraju kada čuju koju POČETNU plaću im nude!

Anja je laboratorijski tehničar - zanimanje s kojim je teško naći posao u Hrvatskoj.

'U Irskoj će biti možda u budućnosti, Njemačka samo traži doktore, a sad su nam ovdje rekli za Dansku i Švedsku da oni imaju za biomedicinare tako da idemo tamo vidit', kaže Anja Užanicky.

Upravo Skandinavske zemlje imaju najveći manjak medicinskih radnika u Europi.

'Nudimo poslove liječnicima s već završenom specijalizacijom i većinom psihijatrima i liječnicima opće prakse. Iz Hrvatske smo već regrutirali liječnike s kojima smo zadovoljni i zato smo se vratili opet', objašnjava Michael Jorgensen iz Danske.

Svaki mjesec 50 liječnika traži potvrdu za odlazak u inozemstvo

Manjak liječnika ima i Hrvatska, nedostaje ih čak tisuću. Školovanje jednog liječnika stoji oko milijun kuna, a njih sve više odlazi van zbog boljih uvjeta za rad.

'Vjerojatno je veća kvaliteta rada,modernija medicina i bolje plaće', smatra Domagoj.

Hrvatski medicinari jako su cijenjeni, no da bi dobili posao u nekoj od europskih klinika prvo će morati naučiti jezik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene