Na sajmu karijera u zdravstvu u Osijeku strani poslodavci hrvatski medicinarima su predstavili mogućnosti zapošljavanja u svojim zemljama.


Prema posljednjim podacima - oko 50 liječnika na mjesec zatraži od Hrvatske liječničke komore dokumente za odlazak. Želja za napredovanjem i bolja plaća neki su od motiva za odlazak u inozemstvo.

Hrvatski medicinari cijenjeni su u Europi, što je pokazao i sajam karijera u zdravstvu u Osijeku, na kojem su im strani poslodavci predstavili mogućnosti zapošljavanja u svojim zemljama.

Vezani članci Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, i Martina Bolšec Oblak Luetić reagirao na Plenkovićevu izjavu o cijepljenju: "Čudi me to." Otkrio i kad očekuje vrhunac četvrtog vala Cijepljenje medicinara - 5 Jesu li bolnice spremne za novi val koronavirusa? Pacijenti traže ista pravila za sve: "Mislim da bi se trebali liječnici cijepiti. Ako traže to od nas, trebali bi i oni"

Domagoj već duže vrijeme čeka na dobivanje specijalizacije. Zbog toga svoju budućnost vidi u inozemstvu.

'Specijalizacije se lakše dobivaju. Ovdje sada trenutno nema toliko raspisanih specijalizacija i ide užasno sporo to raspisivanje', rekao nam je doktor medicine Domagoj Žeravica.

Hrvati se šokiraju kada čuju koju POČETNU plaću im nude!

Anja je laboratorijski tehničar - zanimanje s kojim je teško naći posao u Hrvatskoj.

'U Irskoj će biti možda u budućnosti, Njemačka samo traži doktore, a sad su nam ovdje rekli za Dansku i Švedsku da oni imaju za biomedicinare tako da idemo tamo vidit', kaže Anja Užanicky.

Upravo Skandinavske zemlje imaju najveći manjak medicinskih radnika u Europi.

'Nudimo poslove liječnicima s već završenom specijalizacijom i većinom psihijatrima i liječnicima opće prakse. Iz Hrvatske smo već regrutirali liječnike s kojima smo zadovoljni i zato smo se vratili opet', objašnjava Michael Jorgensen iz Danske.

Svaki mjesec 50 liječnika traži potvrdu za odlazak u inozemstvo

Manjak liječnika ima i Hrvatska, nedostaje ih čak tisuću. Školovanje jednog liječnika stoji oko milijun kuna, a njih sve više odlazi van zbog boljih uvjeta za rad.

'Vjerojatno je veća kvaliteta rada,modernija medicina i bolje plaće', smatra Domagoj.

Hrvatski medicinari jako su cijenjeni, no da bi dobili posao u nekoj od europskih klinika prvo će morati naučiti jezik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook