Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPUSTILI ZAPADNI BALKAN

Upozorenje Europskoj uniji: ''Dvije su države pred raspadom, tri u dubokoj krizi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miroslav Lajčak, slovački ministar vanjskih poslova, upozorio je na sastanku ministara vanjskih poslova EU, da je EU napustila zapadni Balkan zbog čega su dvije države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi.

Europska unija postaje sve manje ozbiljan sugovornik u pitanjima proširenja, napustila je zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

"EU postaje sve manje ozbiljan sugovornik kada je riječ o proširenju. Mi smo sa zapadnog Balkana istupili rječju i djelom i sada vidimo koje posljedice - imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. A razlog je taj što EU ispunila svoju lidersku ulogu, kao strana u dijalogu koja treba pružiti perspektivu tim zemljama", rekao je Lajčak, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova, koji na dnevnom redu imaju raspravu i o stanju u zemljama jugoistočne Europe.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izvijestit će ministre o svom prošlotjednom posjetu tim zemljama.

"Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta", kaže Lajčak.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier rekao je uoči sastanka da će u raspravi naglasak staviti na Bosnu i Hercegovinu i njezin europski put.

"Mi smo zainteresirani za stabilnost jugoistoka Europe i da se nastavi proces reformi u tim zemljama. Mi ćemo naravno naglasak staviti na našu susjednu i prijateljsku zemlju Bosnu i Hercegovinu i njezin europski put i stabilnost", rekao je Stier, koji je prošli tjedan posjetio Sarajevo zajedno s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

Stier rekao kako se EU slaže da se mora snažnije angažirati na jugoistoku Europe te o promjeni izbornog zakona u BiH

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a slažu se da se EU treba jače angažirati na prostoru jugoistoka Europe te su podržali hrvatsko stajalište da je potrebno potaknuti odgovorne u BiH da do lipnja dogovore promjene izbornog zakona, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

"Mislim da je zajednički zaključak da se EU mora jače angažirati na tom području i da politika proširenja, jednom kada se ispune svi uvjeti, ostaje instrument kojim se potiče stabilnost na jugoistoku Europe", izjavio je Stier novinarima nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.
Jedna od tema ministarskog sastanka bilo je stanje u zemljama jugoistočne Europe, kojima ponovno prijeti nestabilnost.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izvijestila je ministre o svom prošlotjednom posjetu Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

Ministar Stier je rekao da je svoje kolege izvijestio o svom prošlotjednom posjetu Sarajevu zajedno s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom, o neformalnom ministarskom sastanku SEECP-a u Zagrebu te o inicijativi Jadranska trilaterala kojom se podržava europski put Albanije i Crne Gore.

"Glavni naglasak sam stavio na Bosnu i Hercegovinu i sa zadovoljstvom mogu reći da su kolege podržale naš stav da je potrebno dodatno ohrabriti kolege u BiH da do lipnja dogovore promjene izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda BiH iz prosinca prošle godine", rekao je Stier.

Stier je rekao da je Mogherini spomenula pitanje izbornog zakona u BiH. "Dakle, to je doista uočeno kao važna tema za stabilnost BiH", rekao je Stier.

Ustavni sud BiH je u prosincu 2016. ocjenjujući ustavnost odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor izaslanika u gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH rekao da su zakonska rješenja prema kojima se vrši popunjavanje Doma naroda Federacije BiH u suprotnosti s Ustavom BiH, odnosno s načelom konstitutivnosti tri naroda.

Prema sadašnjim odredbama su u praksi Bošnjaci osim što su mogli izabrati sve izaslanike u bošnjački klub, mogli izabrati iz županija s bošnjačkom većinom i jednu trećinu izaslanika u hrvatski klub i tri četvrtine izaslanika u srpski klub Doma naroda Parlamenta FBiH te tako bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba uspostaviti izvršnu vlast u Federaciji BiH što se i dogodilo u dva mandatna razdoblja kada je formirana vlast “Alijanse” i “Platforme”.

Na upit što Hrvatska i Srbija mogu učiniti na smirivanju napetosti u regiji, Stier je istaknuo transformacijski učinak pristupnih pregovora, jer reforme koje provode zemlje u postupku pristupnih pregovora pomaže ne samo tim državama nego pridonose stabilnosti cijeloga prostora jugoistoka Europe, a da su zemlje članicu tu da pomognu svojom ekspertizom i potporom reformama.

Stier se osvrnuo i na stanje u Makedoniji, koje se sve više komplicira. "EU ne želi dolijevati ulje na vatru nego na jedan konstruktivan način potaknuti stabilnost u Makedoniji i cijelom prostoru". rekao je.

Hrvatski ministar je rekao da je u raspravi bilo dosta riječi o državama "izvan EU-a koje su posljednjih godina ojačale prisutnost u tom prostoru".

"Važno je da prostor jugoistoka Europe ne bude prostor sukoba nego suradnje", rekao je Stier. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene