Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska više neće trpjeti nikakve provokacije i zastrašivanja svojih građana kakve provode vlasti Srbije i uvest će protumjere zbog progona hrvatskih branitelja, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač u intervjuu koji je u ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz".


Miro Kovač je kazao kako je posljednji istup srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Donjoj Gradini u kojemu se obrušio na Hrvatsku optužujući je za rehabilitiranje ustaštva tek jedan u nizu sličnih nastupa što govori o kontinuitetu politike Beograda.

Vezani članci Grupa Wagner Wagnerovci u Srbiji otvorili centar pa zaprijetili: "Obračunat ćemo se s ruskim liberalima" Mađarski premijer Viktor Orbán i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Srbija razmišlja o velikoj suradnji s Mađarskom: Vučić okreće leđa Putinu i želi energetski savez s Orbánom?

Podsjetio je kako jeVučić i 4. kolovoza u govoru u Zemunu akciju oslobađanja okupiranih dijelova hrvatskog teritorija nazvao "zločinačkim konačnim rješenjem". Pri tom je koristio izraze poput "vađenja srpskih očiju" i "sječenja srpskih ušiju i noseva".

"Kakav je to rječnik?", postavio je pitanje Kovač dodajući kako to nisu metafore koje vode stvaranju dobrosusjedske suradnje.

Istaknuo je kako nikada nitko od predstavnika vlasti u Hrvatskoj nije na sličan način govorio o Srbiji.

"Srbiji će trebati puno pomoći i mukotrpnih reformi kako bi usvojila europske vrijednosti, europsku retoriku i europsko postupanje", konstatirao je šef hrvatske diplomacije.

Objašnjavajući svoju raniju izjavu kako Srbija "nikada neće ući u EU" Kovač je kazao kako se to odnosilo na Srbiju koja provodi sadašnju politiku.

"Ponavljam, ovakvom politikom (Srbija) nikada neće ući u EU i Hrvatska će uvesti protumjere zbog progona hrvatskih branitelja nakon što je na graničnom prijelazu sa Srbijom uhićen hrvatski državljanin. Takvo ponašanje, zastrašivanje i provokacije više nećemo trpjeti", izjavio je Kovač.

Potvrdio je kako Hrvatska traži od Srbije da konačno dostavi sve podatke o hrvatskim državljanima koji su osumnjičeni ili optuženi, za kojima je u Srbiji raspisana tjeralica ili kojima je u toj zemlji suđeno u odsutnosti. U tome nema ničega spornog ako se žele graditi dobrosusjedski odnosi, kazao je Kovač potvrđujući kako Hrvatska želi imati sa Srbijom dobrosusjedske i partnerske odnose no pretpostavka za to ostaje rješavanje bilateralnih pitanja.

"Ustrajat ćemo na tome da Srbija na putu prema članstvu u EU mora ispuniti sve kriterije. Bit ćemo strogi i pošteni. Popusta neće biti", poručio je Kovač.

Za razliku od onih sa Srbijom odnosi Hrvatske s drugim državama jugoistoka Europe su dobri uz želje za nastavak gradnje njihove europske perspektive, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Dodao je kako se to odnosi i na Bosnu i Hercegovinu za koju je bitnije da što prije dobije status kandidata za članstvo u EU.

"To uključuje da BiH mora opstati kao suverena država u kojoj će sva tri ustavotvorna naroda, Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti u potpunosti ravnopravni", kazao je Kovač. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju