Andrej Plenković i Miro Cerar (Foto: Vlada RH/Twitter)
Andrej Plenković i Miro Cerar (Foto: Vlada RH/Twitter)

Miro Cerar i Andrej Plenković sastat će se u Zagrebu 27. rujna.


Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je u srijedu da je će se idućeg tjedna u Zagrebu sastati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i dodao da ustraje na tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dviju država.

Vezani članci Miro Cerar (Foto: Dnevnik.hr) Cerar obavijestio parlament o tijeku tužbe protiv Hrvatske zbog arbitražnog spora Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Hrvatska i Slovenija dogovorile protokol o granici, no Cerar odustao od potpisa u posljednji tren?

"Dogovorili smo se za sastanak 27. ovog mjeseca u Zagrebu gdje ćemo nastaviti razgovor o granici granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stajalište da to mora biti središnja tema razgovora, a želim razgovarati o implementaciji", kazao je za STA Cerar koji sudjeluje na zasjedanju opće skupštine UN-a u New Yorku.

Posebni bilateralni sporazum o graničnom pitanju za Sloveniju je neprihvatljiv, istaknuo je slovenski premijer za Slovenski radio.

Komentirajući govor Donalda Trumpa na otvaranju zasjedanja, Cerar je istaknuo dio u kojem je američki predsjednik spomenuo važnost "vladavine prava" u arbitražnom sporu Kine i Filipina u Južnom kineskom moru.

I u sporu u Južnom kineskom moru radilo se o arbitraži, pa je to za Sloveniju važno, rekao je Cerar aludirajući na arbitražnu presudu koju Zagreb ne prihvaća.

Dok hrvatska strana odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje riješi bilateralno, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio europskog prava i da je Hrvatska kao članica EU-a mora poštovati.

Cerar je istaknuo da je bilateralne susrete sa šefovima delegacija i diplomatima u New Yorku iskoristio za prezentaciju i argumentiranje slovenskih stajališta o arbitraži s Hrvatskom. (Hina)