Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LEX CANNABIS

Hoće li marihuana u Hrvatskoj uskoro postati legalna? Mirela Holy za Dnevnik Nove TV: "Ima ogroman medicinski potencijal"

U četvrtak bi u Saboru trebala početi rasprava o takozvanom Lex Cannabis, zakonu kojim se predlaže legalizacija marihuane.

Što točno stoji u prijedlogu? Čiji je to prijedlog? U koje bi se svrhe marihuana legalizirala?

U razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV, Sabinom Tandarom Knezović, odgovore na ta, ali i mnoga druga pitanja dala je Mirela Holy.

Upitana zašto se godinama zalaže za legalizaciju marihuane, Holy je istaknula kako je to "u javnom interesu".

"Naime, konoplja je vrlo važna, održiva biljka. Ona je, ustvari, jedna biljka mada mi volimo dijeliti industrijsku konoplju od indijske konoplje. Radi se o podvrstama jedne te iste biljke. Ona ima ogroman mitigacijski potencijal. Vrlo je potentna biljka u suzbijanju klimatskih promjena. Ima apsorpcijski kapacitet za CO2, četiri puta veći nego što je drveće, industrijski vrlo iskoristiva biljka. Procjenjuje se da se od nje u ovome trenutku može proizvoditi više od 25 tisuća različitih proizvoda. Ima ogroman medicinski potencijal. Olakšava život mnogim bolesnim ljudima i to od vrlo teških bolesti poput multiple skleroze. Dakle, jedna istinski održiva biljka. Kao zelena političarka, zalagala sam se izrazito za konoplju, a moje zalaganje se nastavilo i danas", kazala je Holy. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA AKCIJA Određen istražni zatvor za 20 osumnjičenih za preprodaju kokaina, marihuane i duhana

Pročitajte i ovo U garažama pronađena droga i oružje - 2 Pao diler Uz svoju, unajmio i garažu u zagrebačkoj Dubravi: Policajce šokirali prizori koje su zatekli

Istaknula je Holy kako su prohibicije pokazale da je zabranjena supstanca daleko interesantnija za uživanje nego kada je neka supstanca dostupna. "Ukoliko se provode javne zdravstvene kampanje, gdje se educira javnost o tome koje su koristi, a koje štete od konzumacije neke psihoaktivne supstance", istaknula je Holy.

Osvrnula se i na nizozemski primjer.

"Nizozemska nema legaliziran u rekreativne svrhe. Oni imaju vrlo ograničenu legalizaciju konoplje u Coffee shopovima. Većina njihovih gradova se deklarira da ne želi ići prema legalizaciji. Tako da Nizozemsku ne možemo tu uspoređivati kao nekakav primjer. Daleko bolji su primjeri Kanada i SAD gdje se pokazuje da nije porastao broj uživatelja marihuane", kazala je.

Pojasnila je kako se ovdje radi o potpunoj legalizaciji konoplje u apsolutno sve svrhe, i u medicinske, i u ekonomske, i u rekretaivne svrhe. "Lex Cannabis omogućava uzgoj devet ženskih biljaka u punom cvatu svakom punoljetnom građaninu za svoje svrhe. Devet biljaka zbog toga što su istraživanja pokazala da je to dovoljan broj biljaka za ljude koji boluju od teških bolesti, primjerice multiple skleroze, da si sami mogu raditi svoje pripravke koji im pomažu da se uspješnije nose sa svojim zdravstvenim stanjima i da ne ovise o skupim farmaceutskim proizvodima", kazala je Holy. 

"Ja sam dijabetičarka, ovisna sam o inzulinu. Je'l inzulin liječi dijabetes? Pa se inzulin smatra lijekom. Dakle, nek mi onda kažu, ako pomaže nekim ljudima koji imaju multiplu sklerozu da se uspješnije nose sa svojom bolešću, da budu pokretni, da hodaju i slično. Po čemu onda inzulin je lijek, a ovo nije?", upirala je Holy.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA AKCIJA Određen istražni zatvor za 20 osumnjičenih za preprodaju kokaina, marihuane i duhana

Pročitajte i ovo U garažama pronađena droga i oružje - 2 Pao diler Uz svoju, unajmio i garažu u zagrebačkoj Dubravi: Policajce šokirali prizori koje su zatekli

Osvrnuvši se na loše strane konzumiranja marihuane, Holy je rekla kako postoji loša strana svakog lijeka.

"Je'l pročitate kada počnete uzimati bilo koji lijek? Nuspjave mogu biti smrt. Nitko ne kaže - sad taj lijek neće biti na tržištu. Želim naglasiti da nitko nikada ni u jednoj državi nije umro od predoziranja konopljom. Rekla bih da su benefiti od konoplje daleko veći, pogotovo za naše najranjivije, bolesne, koji jako često ovise o skupim preparatima. Ovdje bismo im omogućili da si sami mogu proizvoditi svoje preparate i da imaju dostojanstven život", ustvrdila je Holy.

Dodala je i kako je Izrael najdalje otišao u tome. "Oni imaju specijalizirane klinike gdje vi dođete sa dijagnozom i oni vam naprave preparate koji su vam namijenjeni na temelju vaše dijagnoze. Tu treba jako puno raditi, a da se ne govori koliki je to potencijal za znanstvena istraživanja. Jedan podatak iz 2020. godine, objavljeno je više od 3500 različitih radova samo znanstvenih, recenziranih radova o medicinskom cannabisu", rekla je Holy.

"Iskustvo Colorada i drugih država u SAD-u, pokazalo je da se smanjuje crno tržište, a ne da se povećava", dodala je Holy.

Rekla je i kako očekuje da će saborska rasprava biti žustra. "Očekujem da zakon neće biti legaliziran, jer zašto bismo bili prvi, ako možemo biti zadnji?", upitala je za kraj Mirela Holy.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene