Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zagrepćanka godine

Burno u Gradskoj skupštini zbog Zagrepčanke godine: "U cijeloj toj kalvariji imala je dovoljno snage da iziđe u javnost, herojski je sve ispričala"

Aktualno Galerija Zagrebačka skupština - 2 Zagrebačka skupština - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zagrebačka skupština - 1 Zagrebačka skupština - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mirela Čavajda - 2 Mirela Čavajda - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mirela Čavajda - 1 Mirela Čavajda - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirela Čavajda - 3 Galerija 1/5 >>
Treba li Mirela Čavajda postati Zagrepčanka godine? Rijetko kad se oko dodjele neke nagrade ovoliko raspravljalo. Čavajda je dospjela u javnost nakon što joj je u Hrvatskoj odbijen prekid trudnoće unatoč teškim malformacijama ploda, no stvari su se nakon njezinog slučaja malo promijenile.

Njezin slučaj podigao je prašinu u zdravstvu - njezina nagrada u zagrebačkoj skupštini.

"Riječ je o duboko ispolitiziranoj odluci i smatramo da bi bilo mudro da se ta točka izostavi iz dnevnog reda", rekao je Trpimir Goluža.

S njim se ne slaže gradonačelnik Tomislav Tomašević. "To je nagrada za unaprijeđenje položaja žena i nikakvog razloga da se to izostavi s dnevnog reda nema."

Mirela Čavajda bila je u visokom stupnju trudnoće kad je doznala da njeno nerođno dijete zbog tumora na mozgu ima male šanse za preživljavanje i nikakve za "normalan" život. Tri zagrebačke bolnice odbile su joj pravo na prekid trudnoće, pa ga je obavila u Sloveniji.

Pročitajte i ovo Igor Peternel "Radi se o propagandi" Peternel o prijedlogu da Mirela Čavajda bude Zagrepčanku godine: "To je ideološka provokacija"

Mirela Čavajda više ne želi istupati, a o nagradi je, kaže, nitko nije ni obavijestio. Njezin je slučaj na noge podigao nekoliko gradova, a zagrebački gradonačelnik poduzeo mjere kako bi stao na kraj epidemiji priziva savjesti, pa je predložena za Zagrepčanku godine.

"U cijeloj toj kalvariji imala je dovoljno snage da iziđe u javnost s ovim problemom herojski je sve ispričala, ukazala na problem senzibilizirala je javnost na taj problem i pridonijela njegovom rješavanju", rekla je Davorka Moslavac Forjan iz SDP-a.

Moslavac Forjan ne zna o čemu govori, kaže HDZ-ov Mislav Herman, po struci inače liječnik.

Pročitajte i ovo Hrvatsku prijavile posebnim procedurama UN-a zbog slučaja Mirele Čavajde - 2 SPORI POMACI Što se promijenilo nakon slučaja Čavajda? "Kazna je po našem mišljenju dovoljno velika, a to je sramoćenje RH pred međunarodnim tijelima"

"Gospođi Mireli Čavajdi je zdravstveni sustav u RH ponudio nekoliko rješenja i Mirela Čavajda je odabrala prekid trudnoće. Svaki prekid trudnoće nakon 22 tjedna nije pobačaj, jer je potrebno obaviti prethodnu eutanaziju. Ta eutanazija se u Hrvatskoj ne radi i zbog toga je na teret HZZO-a taj zahvat Mireli Čavajdi, koja je to i sama odabrala, omogućen u KBC Ljubljana. Dakle gospođi Mireli Čavajdi nikakva vrata nisu nigdje bila zavorena", poručio je.

Vrata joj očito neće zatvoriti ni zagrebačka gradska skupština, jer baš kao što to na državnoj razini većinu ima HDZ, u Gradu je takav luksuz na strani platforme Možemo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene