Marija Vučković (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)
Marija Vučković (Foto: Ministarstvo poljoprivrede) Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije zatražila je dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.


Ministrica Vučković jučer je sudjelovala na prvom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU-a pod portugalskim predsjedanjem, na kojem je izvijestila i o katastrofalnim potresima u Hrvatskoj te izrazila potrebu za dodatnim mjerama pomoći potresom pogođenom području u okviru europskih instrumenata, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Vezani članci Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Apsurdi u poljoprivredi: Kako je moguće da je u Hrvatskoj španjolska jagoda jeftinija od one vrgoračke? Ministrica kaže da ima objašnjenje Ministrica Marija Vučković Ministrica poljoprivrede u USKOK-u svjedočila u aferi vjetroelektrane, odgovarala na pitanja o svojoj suradnici Ružici Njavro

Inače, na sastanku Vijeća, održanom videovezom, portugalsko je predsjedništvo predstavilo prioritete svoga predsjedanja, među kojima su namjera postizanja političkog dogovora o reformi zajedničke poljoprivredne politike u svibnju.

"Ministrica Vučković podržala je taj pristup te ponovila ključne prioritete za Republiku Hrvatsku u odnosu na reformski paket - maksimalno pojednostavljenje pravila, posebno za male poljoprivrednike; veću uloga država članica u definiranju mjera poljoprivrede unutar zajedničkog pravnog okvira EU-a; nastavak proizvodno vezanih plaćanja; uvažavanje specifičnih potreba država članica i unaprjeđenje mjera za stabilizaciju tržišta", prenose iz Ministarstva poljoprivrede.

Na dnevnom redu sastanka bile su i informacije o posljedicama serije potresa koji su pogodili Hrvatsku krajem prošle godine.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je hrvatska delegacija ukazala na iznimno negativan utjecaj potresa na drvni sektor, ruralnu zajednicu i poljoprivredne aktivnosti pogođenih područja te devastaciju osnovne infrastrukture koja je dovela do poteškoća u pristupu tržištu, smanjenja skladišnog kapaciteta i poremećaja u lanca opskrbe.

Istaknuli su i da su osim pružanja neposredne potpore, potrebni i drugi instrumenti pomoći, olakšan pristup zajmovima i financijska potpora.

"Politički i gospodarski prioritet Vlade RH je osigurati pomoć i cjelokupnu revitalizaciju ugroženog ruralnog područja, a Ministarstvo poljoprivrede u sklopu svojih nadležnosti pruža svaku pomoć, uključujući i reprogramiranje Programa ruralnog razvoja", izjavila je Vučković.

Zahvalivši na dosadašnjoj europskoj pomoći i solidarnosti, naglasila je kako zbog razmjera šteta u poljoprivrednom sektoru smatraju "da postoji prostor za dodatni napor te potreba za stručnom podrškom i pomoći Europske komisije te aktivacijom mjera Zajedničke poljoprivredne politike".

Te se mjere, kako se prenosi u priopćenju, posebno odnose na povećanje intenziteta potpora za ulaganja u pogođenom području na 70 posto, olakšanu isplatu predujmova ukidanjem bankovne garancije i mogućnost kompenzacije ekonomskih gubitaka pogođenim poljoprivrednicima.

Vučković je zatražila razmatranje dodatnih mjera kako bi se olakšao oporavak poljoprivrednog tržišta. "Avansna isplata izravnih potpora u iznosu do 85 posto prije 16. listopada, i to prije provedbe kontrole na terenu, izuzeće od obaveza vezanih uz zelena plaćanja, kao i produljenje rokova za dovršetak investicija iz Programa ruralnog razvoja", navela je.

Suosjećanje za žrtve potresa

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju prenose da je više država članica iskazalo suosjećanje za žrtve potresa te potporu za zatražene mjere. Pritom navode i kako je povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski naglasio da Europska komisija već razmatra moguće načine kako pomoći hrvatskim poljoprivrednicima te iskazao spremnost i otvorenost za hrvatske zahtjeve.

Na sastanku su razmijenjene i informacije o trenutnom stanju međunarodne trgovine u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Ponovno je, kako navode iz Ministarstva, skrenuta pozornost na necarinske barijere s kojima je suočena i Hrvatska - dugotrajni postupci odobravanja uvoznih certifikata u pojedinim trećim zemljama otežavaju izlaz na nova tržišta, čak i kada postoje trgovinski sporazumi s tim državama te kada izvoznici ispunjavaju tražene standarde.

Stoga je zatražena aktivnija uloga Vijeća u regulaciji trgovine za proizvode poljoprivrede i ribarstva.

Slovenska delegacija je, uz potporu Hrvatske, Austrije, Češke, Cipra, Estonije, Francuske, Grčke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke, izvijestila o trenutnom stanju u sektoru svinjogojstva pogođenog padom cijena, tržišnim poremećajima uzrokovanih koronakrizom i pojavom afričke svinjske kuge u državama članicama te pozvala EK na primjenu odgovarajućih mjera.

Ponovljen je i zahtjev nekoliko država članica upućen Komisiji da izvrši detaljnu analizu trenutne situacije u svinjogojskom sektoru i mogućih scenarija budućeg razvoja.

"Ovo je trenutak u kojem je važno da poljoprivredna politika i svi instrumenti koje ona ima na raspolaganju, kao prava zajednička politika EU-a, pokaže kako je zaista sposobna nositi se sa svim izazovima i osigurati ono čemu svi težimo, a to je održivost i opstanak ruralnih područja i osiguranje nastavka poljoprivrednih djelatnosti", zaključila je ministrica Vučković.