Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vlada otvorena za konsenzus

''Nitko ne mora participirati odmah ništa'': Plenković objasnio model sufinanciranja obnove i obećao da će pomoći svima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković, predstavljajući u srijedu u Saboru izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, istaknuo je kako će Vlada učiniti sve da pomogne ljudima te da je otvorena za konsenzus kako bi rješenje bilo dugoročno i održivo.

''Zakon je išao u nekoliko pravaca, s obzirom na razmjer štete i ekonomsko i socijalno stanje išli smo na to da izađemo više u susret nego što smo predvidjeli za prvi potres te da angažiramo Središnji državni ured za stambenu obnovu i zbrinjavanje koji po tom 100 postotnom modelu rješava pitanje obnove i stambenog zbrinjavanja na potpomognutom području", kazao je Andrej Plenković predstavljajući zakonske izmjene kojim se primjera proširuje na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

''Vlada je spremna učiniti sve da pomogne ljudima'', istaknuo je Plenković.

Pročitajte i ovo Predstavljena aplikacija Nakon potresa Predstavljena aplikacija digitalnog geoinformacijskog sustava: Na njoj svi podaci bitni za obnovu porušenih objekata

Objasnio model 60-20-20

Izmjenama zakona stanovnicima na potpomognutom području obnova će se financirati u 100-postotnom iznosu, a ostalima po modelu 60-20-20. 60 posto daje država, 20 posto županija, a ako ne može županija predviđeno je da daje država, a da 20 posto treba uplatiti vlasnik, no ako ne može opet će uplatiti država uz upis založnog prava.

''Nitko ne mora participirati odmah ništa. To je bitan detalj'', naglasio je Plenković i pozvao zastupnike da se pokuša naći konsenzus koji će biti pravičan te dugoročno i održivo rješenje.

Poručio je i kako je ovo prilika za ozbiljnu obnovu i revitalizaciju tog dijela Hrvatske koji spada mahom u potpomognuto područje.

Kazao je da su štete od potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju goleme iako još nema cjelovite slike te da su najviše stradale obiteljske kuće.

Pročitajte i ovo Novi detalji priče o Žinićevoj kući - 1 komentar Lane Ružičić Aferama nema kraja, Plenković nema što čekati: Krajnje je vrijeme da stranku počisti sve od A do Ž(inića)!

Zasad 2575 neupotrebljivih zgrada

U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno je 36.617 zgrada za pregled, a pregledano ih je 20.370 od kojih je 2575 neupotrebljivo, a 4212 privremeno neupotrebljivo te da je u Karlovačkoj županiji prijavljeno 804 zgrade, iznio je brojke.

Ponovio je da je sustav odmah reagirao u pomoći građanima podsjetivši na sve poduzete hitne mjere i zahvalivši još jednom svima koji su došli pomagati na pogođena područja, a izrazio je i sućut obiteljima poginulih u potresu.

Izvijestio je i da je donatorskim akcijama prikupljeno 77 milijuna kuna, a na računu Crvenog križa više od 40 milijuna kuna.

''Cilj Vlade je da omogućimo povratak u normalan život što prije, a s obzirom na karakteristike tog kraja to podrazumijeva i revitalizaciju gospodarstva'', zaključio je.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić sa Igorom koji je ostao bez doma - 4 bojazan od iseljavanja U ovom selu svaka druga kuća čeka rušenje, obitelj boravi u kontejneru bez toaleta: "Dijete od četiri godine po noći vodim van na hladnoću..."

Odgovorio zastupnici: ''Možda ste se zabunili''

Plenković se referirao i na izlaganje zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić koja je stavila Donju Stubicu u istu kategoriju s Petrinjom poručivši joj da „puno čita ali možda neprecizno”. ''Možda ste se zabunili pa ste mislili na Gornju, a rekli ste Donju'', rekao je i pojasnio da se u Sisačko-moslavačkoj županiji samo Sisak nalazi u 6. skupini.

Ministar prostornog uređenja i graditeljstva Darko Horvat kazao je da će Hrvatska na potpomognutim područjima u cijelosti financirati obnovu nekretnine u kojoj stanuju vlasnici, a da će se sredstva osigurati u državnom proračunu, iz Fonda solidarnosti, zajma Svjetske banke i drugih izvora.

Pravila Zakona, dodao je, primjenjivat će se i na područja koja bi kasnije mogla bila pogođena potresom, a nisu navedena u njemu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene