Zagrebtower (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)
Zagrebtower (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministarstvo zaštite okoliša ostaje u Zagrebtoweru, odluka je Vlade. Tvrde da je to svrhovito i ekonomično rješenje.


Na 185. sjednici održanoj 17. listopada 2019. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske, a u cilju sklapanja Ugovora o zakupu u razdoblju od 2020. do 2024. godine.

Vezani članci Tomislav Ćorić Ćorić objasnio svoju izjavu: "Ako se itko smatra oštećenim, naravno da ću se odazvati pozivu suda" Andrej Plenković Plenković opet komentirao Ćorićevu izjavu: "To je lažna hajka, nitko iz vlasti ne gleda tko što piše na mobitel"

Iz Ministarstva zaštite okoliša priopćili su da su, sukladno odredbama Zakona o upravljanju državnom imovinom i Uredbe o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba, tijekom 2018. i 2019. godine u komunikaciji s Ministarstvom državne imovine intenzivno radili na pronalaženju rješenja za smještaj svojih službenika i namještenika.

"S obzirom na to da Ministarstvo državne imovine nema na upravljanju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske površine veće od 5000 kvadrata, temeljem članka 6. stavka 1. Uredbe dostavilo je ovom Ministarstvu suglasnost za nastavak pregovora o sklapanju novog Ugovora o zakupu.

Ministarstvo je istraživanjem tržišta prikupilo tri ponude za poslovne prostore koji odgovaraju zahtjevima i potrebama, te analizirajući cijenu najma, lokaciju, direktne troškove preseljenja (preseljenje uredskog namještaj, preseljenje računalne i druge vrste opreme, trošak dovođenja računalne opreme u funkcionalno stanje, vraćanja postojećeg prostora u prvobitno stanje, opremanje i uređivanje novog prostora) kao i ostalih nepredviđenih troškova, utvrdilo da je ostanak na postojećoj lokaciji svrhovito i ekonomično rješenje.

Predmet novog Ugovora s društvom Europolis Zagrebtower d.o.o je zakup uredskog prostora bruto površine 5.439,25 m² zajedno s 51 parkirnim mjestom (49 unutarnjih i 2 vanjska), za razdoblje od listopada 2019. do listopada 2024. godine (60 mjeseci).

Sredstva za podmirenje obveza temeljem Odluke osiguravaju se na pozicijama Ministarstva zaštite okoliša i energetike, aktivnosti A576264 Administracija i upravljanje, u okviru izvora 11 Opći prihodi i primici, te na kapitalnom projektu K784022 Operativni program Konkurentnost i kohezija u okviru izvora financiranja 12 Sredstva učešća za pomoći i izvora 563 Europski fond za regionalni razvoj.

Naglašavamo kako je povećanje predmeta zakupa odraz promjena u djelokrugu i ustrojstvu Ministarstva u odnosu na stanje 2014. godine kada se sklapao trenutno važeći Ugovor.

Naime, 2016. godine Ministarstvu je pripojena Uprava za energetiku i Uprava vodnoga gospodarstva, 2018. godine Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija te 2019. godine Hrvatska agencija za okoliš i prirodu", navodi se u priopćenju.

Ćorić: Ministar se ne bavi najmom prostora

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je da se kao ministar ne bavi najmom prostora i opreme te da je obnova ugovora o zakupu poslovnih prostora u Zagrebtoweru pitanje za glavno tajništvo tog ministarstva.

Na novinarsko pitanje je li bilo moguće zakupiti jeftiniji prostor, ministar ne zna.

"Nemam pojma, obratite se glavnom tajništvu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ondje su se bavili tim pitanjima. Ministar se ne bavi ni najmom prostora i opreme ni ugovaranjem čišćenja niti bilo čime sličnim", rekao je Ćorić.

Ćorić je rekao da je Ministarstvo državne imovine "komuniciralo potrebu za prostorom" i da nema na upravljanju nekretnine u državnom vlasništvu adekvatne veličine.

"Od 2018. komuniciramo potrebu za prostorom, ali u ovome trenutku, po onome što mi je kolega Banožić javio, nemamo prostor takve veličine. Govorimo o 5.400 kvadrata", rekao je Ćorić.