Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li ga novinari i dobiti?

Ministarstvo okoliša o tajnom ugovoru: Uvid u njega je moguć svakodnevno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvid u sporni ugovor o zakupu nekretnine Ministarstva zaštite okoliša nije nemoguće napraviti, ističe dotično Ministarstvo. Ekipa Dnevnika Nove TV danas bi taj ugovor trebala i dobiti na uvid.

Ponašanje Ministarstva zaštite okoliša oko navedenog ugovora do jučer se svodilo na to da su novinarima bile ustupljene samo informacije o dijelovima ugovora, točnije visini najma, no ne i kompletan ugovor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NE ŽURE S ODLUKOM Je li bilo potrebno preseljenje ministarstva u privatni neboder? Slika nije dostupna 'Radim u javnom interesu' Zmajlović: Ne bojim se kaznene prijave ORaH-a

Nakon pritisaka iz medija o tome zašto je čitav ugovor tajan, iz Ministarstva su se danas oglasili priopćenjem, koje prenosimo u cjelosti:

Inzistirali smo da nam ministarstvo omogući uvid u sporni ugovor - evo što su odgovorili

"Zbog interesa javnosti za sadržaj Ugovora o najmu Ministarstva zaštite okoliša i prirode i najmodavca Europolis d.o.o. i tvrdnji da se radi o 'tajnom ugovoru' ističemo da je uvid u kompletan ugovor moguć od sklapanja ugovora u srpnju 2014. u svakom trenutku, po zahtjevu za pristup i u skladu s pravilima za pristup informacijama.

Zahtjev se dostavlja Službeniku za informiranje, a uvid u ugovor može se dobiti u Ministarstvu svaki dan od 8:30-16:30.

Pored toga ističemo da su sve ključne informacije iz ugovora koje se odnose na uvjete zakupa i sve ostale parametre koji utječu na proračun od prvog dana komunicirani u javnosti a koji su kako slijedi:

- troška zakupa ureda i parkirnih mjesta iznose 8,33 €/m2 (58,31 kn) bez PDV
- odnosno 10,47€/m2 (79,57 kn) s PDV-om

Iz navedenog proizlazi da je ukupni godišnji trošak zakupa s uključenim PDV-om za proračunska tijela Ministarstvo, Agenciju i Zavod 3,8 milijuna kuna."

Podsjetimo, u utorak su nam iz Ministarstva poručili da će pokazati dijelove ugovora, ali samo one koji nisu zaštićeni klauzulom tajnosti. Dakle, očito je da je zakupodavac, tvrtka Zagrebtower, tražila i dobila od ministarstva ugovor u kojem stoji da pojedini dijelovi moraju biti poslovna tajna i da se ne smiju otkrivati zbog konurentskih tvrtki.

Vodeći pravni stručnjaci, ali i povjerenica za informiranje i u utorak su nam potvrdili kako ne može niti jedan ugovor biti tajan, osim onoga koji se izravno tiče nacionalne sigurnosti.

Dakle, ako je ministarstvo obrane primjerice kupilo neki najnoviji sofisticirani raketni sustav onda bi takav ugovor mogao biti tajan, međutim zasigurno je da kvadrati Ministarstva zaštite okoliša ne spadaju u tu kategoriju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene