U samoj špici turističke sezone hladan tuš iz Ministarstva turizma dolazi za sve iznajmljivače apartmana i hotelijere. Kako se predlaže, od sljedeće godine boravišne pristojbe poskupljuju za 25 posto.

Galerija


Umjesto dosadašnjih 300, iznajmljivačica Klaudija Kapural će za boravišnu pristojbu po krevetu sljedeće godine morati izdvojiti gotovo 50 kuna više. "Pitam se kome to država olakšava u prosjeku, ja mislim da oni ne gledaju na iznajmljivače, oni gledaju kako napuniti blagajnu", kaže ona.

Vezani članci Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 6 Još jedna sezona u znaku epidemije: Apartmani spremni za goste, ali vlasnike brinu zatvaranja diljem Europe Brodovi u pulskom akvatoriju, ilustracija Crno more se od nje do danas nije oporavilo: Sjeverni Jadran nastanila vrsta koja opasno prijeti ribarstvu, ali i turizmu

Skuplje boravišne pristojbe zadat će glavobolju i brojnim hotelijerima, koji se ovakvom prijedlogu protive. Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, kaže: "Neovisno o tome što se boravišna pristojba iskazuje izdvojeno na računima, ona u konačnici smanjuje konkurentnost i to se mora reflektirati i na cijenama".

Iz Ministarstva turizma uvjeravaju da razloga za paniku nema. Državni tajnik Tonči Glavina kaže: "Mi smo po našim iznosima boravišne pristojbe još uvijek - i nakon ovog povećanja koje predlažemo - jedna od najjeftinijih i najkonkurentnijih zemalja. Dakle, konkurentnost hrvatskog turizma se u tom dijelu neće poremetiti".

U Hrvatskoj zajednici udruga obiteljskog smještaja prijedlogom nisu zadovoljni. "Poskupljenje boravišne pristojbe za obiteljski smještaj je jedan dodatan namet koji nisu prihvatili. Održao sam nekoliko sastanaka i to nije nitko prihvatio. Svi su protiv toga", kaže Mirko Bulić iz ove udruge.

Što će s novcem - u Ministarstvu su već odlučili. "Značajnije ćemo ulagati u infrastrukturu, odnosno u promociju, svjetsku promociju, koja nam je na današnjem tržištu više nego potrebna", kaže Glavina.

Novi namet neće obuhvatiti kampove gdje bi boravišna pristojba trebala ostati ista, a neće se mijenjati ni pristojba za vlasnike kuća ili stanova za odmor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr