Nova pravila za privatne iznajmljivače. Obiteljski pansioni od iduće sezone, uz noćenje, moći će ponuditi isključivo uslugu doručka.

Galerija


U ukusnim zalogajima pansionske i polupansionske ponude više neće moći uživati gosti u privatnom smještaju, ostaje im samo doručak.

Vezani članci Karla Trstenjak i Krešimir Dabo Stručnjak objasnio kako možemo spasiti i možda produžiti sezonu: "Jako je važno uzeti u obzir ono što nam se trenutno događa i okolnosti u kojima se nalazimo" Nikolina Brnjac Brnjac: Uz kontrole, pridržavanje mjera i cijepljenje, sezona i dalje može biti dobra

"Oni će izgubiti jedan dio svoje ponude koju su imali do sada i dio gostiju koji su bili navikli na tu ponudu", govori vlasnik pansiona, Josip Brusić.

No, rješenje postoji. Oni koji ovaj tip usluge žele zadržati moraju osnovati trgovačko društvo ili ugostiteljski obrt, a postoji i mogućnost da svoje prostore daju u zakup.

"Oni su do sada mogli kuhati međutim morali su imati određene uvjete dakle mi ne govorimo o hotelima, mi govorimo da se sve treba dovesti u red", rekao je ovaj tjedan ministar turizma Gari Cappelli.

Cilj izmjena zakona je ostvarivanje Strategije razvoja turizma do 2020. godine te smanjenje privatnog smještaja u odnosu na hotelski.

Ova bi izmjena mogla utjecati na tradiciju iznajmljivanja.

"Gubimo potencijalne goste koji iz opravdanih razloga zato što tako žele dolaze upravo u ovakvu vrstu smještajnih jedinica", govori direktorica TZ otoka Krka, Majda Šale.

Prijedlog zakona na javnoj je raspravi do početka lipnja, a zakon bi u primjenu mogao već od iduće turističke sezone.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr