Mnogi i ne znaju kakva su im potrošačka prava. Sad bi mogli znati još i manje jer Ministarstvo gospodarstva ograničava novac za rad potrošačkim savjetovalištima. Šest savjetovališta za potrošače, čiji su pravnici u 13 godina riješili 250 tisuća upita građana, moglo bi, stoga, staviti ključ u bravu. U nadležnom ministarstvu tvrde kako samo mijenjaju kriterije za dodjelu novca.

Galerija


Osječko i još 5 savjetovališta za potrošače svoja bi vrata uskoro moglo zatvoriti. Prema novim kriterijima, najviše će moći dobiti 70 tisuća kuna. Nedovoljno za rad, kažu u Osječkom savjetovalištu. ''To de facto znači da se u Hrvatskoj savjetovališta za potrošače više neće financirati i da građani više neće imati to jedino mjesto na kojem su se zadnjih 13 godina mogli stručnjacima obratiti za besplatnu pravnu pomoć'', tvrdi Dunja Mak iz osječkog Savjetovališta za potrošače.

Vezani članci Poduzetnici pred ministarstvom položili vijenac i lampione Poduzetnici položili vijenac i upalili svijeće ispred Ministarstva: ''Tjeraju tisuće tvrtki u propast'' Ilustracija (Foto: Getty Images) Gradovi diljem Hrvatske nekoliko sati tijekom noći će biti u mraku, a sve zbog svjetlosnog onečišćenja

U Ministarstvu gospodarstva kažu kako je istraživanje pokazalo da je pomoć od savjetovališta zatražilo 1,7 posto ispitanih. S druge strane, četiri posto ispitanika je pomoć tražilo od udruga koje se nisu financirale javnim novcem.

Savjetovališta rezultate tumače drugačije. ''Postotci i nisu vjerodostojni jer građani nemaju distinkciju što je što u zaštiti potrošača i njima je to sve jedno te isto mjesto gdje mogu dobiti svoja prava'', objašnjava Mak.

Sada se potpisuje peticija, a u otvorenom pismu Darka Horvata prozvala je i Biljana Borzan. ''Ako građani ostanu bez tog načina savjetovanja, pitanje je što će se potrošačima događati i na koji će se oni način na tržištu koje je puno izazova snalaziti'', navela je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Savjetovališta su do sada rješavala oko 20 tisuća upita na godinu. Poreznim obveznicima, koji su ih plaćali, uštedjeli na tisuće kuna u raznim sporovima s trgovcima. To im je i bio posao, koji više, tvrde, neće moći obavljati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju