Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neka će staviti ključ u bravu

Ministarstvo se oglasilo o prestanku financiranja savjetovališta koja godišnje pomognu oko 20.000 ljudi

Novi kriteriji za financiranje zaštite potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Novi kriteriji za financiranje zaštite potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi kriteriji za financiranje zaštite potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novi kriteriji za financiranje zaštite potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dunja Mak, Savjetovalište za zaštitu potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Mnogi i ne znaju kakva su im potrošačka prava. Sad bi mogli znati još i manje jer Ministarstvo gospodarstva ograničava novac za rad potrošačkim savjetovalištima. Šest savjetovališta za potrošače, čiji su pravnici u 13 godina riješili 250 tisuća upita građana, moglo bi, stoga, staviti ključ u bravu. U nadležnom ministarstvu tvrde kako samo mijenjaju kriterije za dodjelu novca.

Osječko i još 5 savjetovališta za potrošače svoja bi vrata uskoro moglo zatvoriti. Prema novim kriterijima, najviše će moći dobiti 70 tisuća kuna. Nedovoljno za rad, kažu u Osječkom savjetovalištu. ''To de facto znači da se u Hrvatskoj savjetovališta za potrošače više neće financirati i da građani više neće imati to jedino mjesto na kojem su se zadnjih 13 godina mogli stručnjacima obratiti za besplatnu pravnu pomoć'', tvrdi Dunja Mak iz osječkog Savjetovališta za potrošače.

Pročitajte i ovo Ana Knežević, Udruga za zaštitu potrošača - 1 Poziv Domagoja Mikića Društvene mreže preplavljene prevarantima, građani ostaju bez novca, a loše se provela i reporterka Dnevnika Nove TV: Stručnjakinja otkriva kako se možemo zaštititi Cijene hrane ne padaju - 5 Statistika vs. realnost Hoće li prije pasti maske ili cijene: "Svi pumpaju bespotrebno, a ljudi imaju sve manje i manje novca"

U Ministarstvu gospodarstva kažu kako je istraživanje pokazalo da je pomoć od savjetovališta zatražilo 1,7 posto ispitanih. S druge strane, četiri posto ispitanika je pomoć tražilo od udruga koje se nisu financirale javnim novcem.

Savjetovališta rezultate tumače drugačije. ''Postotci i nisu vjerodostojni jer građani nemaju distinkciju što je što u zaštiti potrošača i njima je to sve jedno te isto mjesto gdje mogu dobiti svoja prava'', objašnjava Mak.

Sada se potpisuje peticija, a u otvorenom pismu Darka Horvata prozvala je i Biljana Borzan. ''Ako građani ostanu bez tog načina savjetovanja, pitanje je što će se potrošačima događati i na koji će se oni način na tržištu koje je puno izazova snalaziti'', navela je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Savjetovališta su do sada rješavala oko 20 tisuća upita na godinu. Poreznim obveznicima, koji su ih plaćali, uštedjeli na tisuće kuna u raznim sporovima s trgovcima. To im je i bio posao, koji više, tvrde, neće moći obavljati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene