Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAVJETOVALIŠTA ZA POTROŠAČE

Otvoreno pismo ministru: Više od 250.000 građana Hrvatske dobilo je njihovu pomoć, a sada im prijeti ukidanje?

Prava potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Prava potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prava potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prava potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prava potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prava potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uskoro veća potrošačka prava? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uskoro veća potrošačka prava? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jačanje zaštite potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jačanje zaštite potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jačanje zaštite potrošača (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/5 >>
Nekoliko je hrvatskih udruga za zaštitu potrošača, konkretno njih šest, prije nekoliko dana poslalo otvoreno pismo ministru gospodarstva, poduzetništva i obrta Darku Horvatu te saborskim zastupnicima. Povod pismu bilo je financiranje savjetovališta za potrošače, koje je, kako tvrde iz tih udruga, postalo upitno.

Savjetovališta za potrošače, kažu oni, jedina su mjesta u Republici Hrvatskoj koja potrošačima pružaju besplatne i učinkovite pravne savjete te omogućavaju zaštitu njihovih ekonomskih i ljudskih interesa u slučajevima sporova s trgovcima.

Navode da bi sve to moglo biti ugroženo, jer 31. prosinca istječe ugovor o financiranju projekta "Savjetovanje potrošača", a u objavljenom Nacrtu uputa za prijavitelje na javni natječaj za dodjelu financijske podrške projektima udruga koje djeluju u području zaštite prava potrošača u 2019., koji je trenutno na e-savjetovanju, nakon 13 godina rada više nije predviđen natječaj za savjetovališta za potrošače.

"Savjetovališta su neovisna o trgovcima, a jedini način financiranja su im sredstva koja dobivaju od resornog ministarstva i jedinica lokalne samouprave. O svom radu i utrošenim sredstvima podnose javna i redovna izvješća, a Ministarstvo provodi nadzor koji uvijek završi pozitivnom ocjenom.

Brojke iz naše statistike su respektabilne, ali najvažnije je nešto drugo: iza svake od njih stoji osoba s imenom i prezimenom kojoj smo pomogli, kako s financijskog aspekta, tako i onog ljudskog, pokazavši da zakon nije tek mrtvo slovo na papiru i da je zaštita potrošača i u praksi - moguća", navode oni.

U otvorenom pismu naveli su i kako su savjetovališta za potrošače osnovana odlukom Vlade 2005. godine i do danas su savjetnici riješili gotovo 250.000 upita građana.

"Više nije riječ o postavljanju temelja, nego o čvrsto strukturiranom sustavu zaštite potrošača koji sada uspješno funkcionira na dobrobit građana, sukladno najvišim stručnim i profesionalnim standardima. Je li Vam zaista namjera, za vrijeme trajanja Vašeg mandata, u potpunosti devastirati i izbrisati taj potpuno učinkoviti i neosporno potreban, strpljivo i dugotrajno građen sustav besplatnog savjetovanja građana o njihovim potrošačkim pravima, a u koji su uložena i značajna financijska sredstva?", pitaju se udruge u otvorenom pismu.

Pismo potpisuju Udruga za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana "Potrošački forum", Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske "Potrošač", Društvo za zaštitu potrošača Istre "Istarski potrošač", Udruga za zaštitu prava potrošača "Splitski potrošač", Udruga za zaštitu prava potrošača "Varaždinski potrošač" te Udruga za zaštitu prava potrošača grada Duge Rese "Mrežnica".

O ovom smo slučaju poslali i upit Ministarstvu gospodarstva te ćemo ga objaviti po prispjeću.

Aktualno Novi šokantni detalji o premlaćivanju 18-godišnje Zadranke: "Da je bio još jedan udarac, ne bi preživjela" Premlaćivanje se odvilo u jednom zadarskom kafiću (Foto: Provjereno) Premlaćivanje se odvilo u jednom zadarskom kafiću (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Konobarica je iznijela svoje svjedočanstvo (Foto: Provjereno) Konobarica je iznijela svoje svjedočanstvo (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Čovjek koji je djevojku prebio uskoro će biti pušten na slobodu (Foto: Provjereno) Čovjek koji je djevojku prebio uskoro će biti pušten na slobodu (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Novi brutalni detalji (Foto: Provjereno) Novi brutalni detalji (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno +0 Suđenje je u tijeku (Foto: Provjereno) Hrvatska Novi šokantni detalji o premlaćivanju 18-godišnje Zadranke: "Da je bio još jedan udarac, ne bi preživjela" 1/5 >>

Aktualno Misterij godine: Gotovo cijela Amerika traži Hrvatsku Split Split Foto: Thinkstock/Guliver +0 Dubrovnik Zanimljivosti Misterij godine: Gotovo cijela Amerika traži Hrvatsku 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene