Ministar pravosuđa Ivan Malenica odgovarao je u srijedu na pitanja o eventualnom izručenju Zdravka Mamića. Kaže da Ministarstvo od DORH-a nije dobilo zahtjev za pokretanjem takve procedure.


Ministar pravosuđa Ivan Malenica govorio je nakon sjednice Vlade o mogućem izručenju Zdravka Mamića iz Bosne i Hercegovine.

''Postoje određene procedure i faze postupka kada se može tražiti izručenje. Čini mi se da je to faza kada se podigne optužnica. Postupak se ostvaruje onda kada nadležno tijelo od nas zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde Bosne i Hercegovine zatražimo izručenje. Čim Državno odvjetništvo od nas to zatraži, mi ćemo zatražiti izručenje'', rekao je Malenica.

Na pitanje kolike su šanse da Mamić bude izručen, Malenica kaže da je na to teško odgovoriti.

Uhićeno je troje osječkih sudaca i poduzetnik Pavasović Visković, odvjetnik suca Krušlina: "Moj klijent je doživio da u lisicama završi u USKOK-u zbog jedne vrlo spretne manipulacije"

''Sporazum s BiH je takav da on predviđa da osobu koja osumnjičena za korupciju treba izručiti, ali Ministarstvo pravde u BiH odlučuje o svakom konkretnom zahtjevu'', odgovorio je ministar.

Mamić je u Bosnu i Hercegovinu pobjegao još 2018. godine, netom prije izricanja nepravomoćne presude kojom ga je osječki sud nepravomoćno kaznio sa šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama. Tu je presudu i Vrhovni sud potvrdio u ožujku ove godine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju