Tri su kuće predviđene za rušenje prema novom Zakonu o obnovi, a prva kuća ruši se u Markuševcu. Vlasnica Nadica Sunek sa suprugom promatra uklanjanje kuće.

Galerija Rušenje kuće u Markuševcu Prva je srušena kuća gospođe Nadice Tusak - 3 Rušenje kuće u Markuševcu +16 Rušenje kuće u Markuševcu

Od razornog zagrebačkog potresa prošlo je godinu i tri mjeseca, a danas u 9 sati počelo je rušenje prve kuće s crvenom naljepnicom u Markuševcu.

Vezani članci Srušena zgrada na uglu Đorđićeve i Petrinjske - simbol zagrebačkog potresa - 5 Nestala zgrada u centru Zagreba: Bila je simbol teške nevolje i podsjetnik na tragediju Počelo je rušenje zgrade na uglu Đorđićeve i Petrinjske, simbol zagrebačkog potresa - 19 Simbol zagrebačkog potresa: Napokon je počelo rušenje zgrade u Petrinjskoj

Prva se ruši kuća gospođe Nadice Sunek u kojoj je živjela njezina majka (86), koja je i bila u njoj u trenutku potresa. Gospođa je preminula u svibnju, nedugo nakon potresa.

Pas Rex ostao je jako je vezan za kuću, stalno boravi tamo i ne želi ići u drugu kuću u kojoj trenutačno žive supružnici Sunek, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić, koja uživo prati akciju rušenja.

"Osjećam se uzbuđeno, sretna sam što se to događa i da je to konačno krenulo. emocije su tu, tu sam rođena, u toj kući. I žalosna sam, ali i opet sretna. U novoj kući će živjeti moja kći i dvije unuke", rekla je za N1 gospođa Nadica.

"Ovo je simbol fizičke obnove Zagreba"

Ravnatelj fonda za obnovu Damir Vanđelić kazao je kako je rušenje kuće u Markuševcu "simbol fizičke obnove Zagreba". Najavio je kako će se sutra rušiti druga kuća, a treća idući tjedan jer za nju treba napraviti projektnu dokumentaciju.

"Iz Ministarstva su nam najavili 18 odluka o uklanjanju, ja vjerujem da će se proces ubrzati", rekao je Vanđelić te dodao da su od 18 odluka tri za uklanjanje, a 15 za isplatu novčane naknade.

Vanđelić kaže kako treba ubrzati procedure jer zasad dobivaju po dvije odluke tjedno, a 11.000 zahtjeva je u ministarstvu.

"Svi se trebamo potruditi da se maksimalno pojednostavni", rekao je Vanđelić i dodao kako treba više ljudi i bolje informatičko rješenje.

Na mjestu srušene kuće u roku od godinu dana trebala bi biti nova, ako dobiju rješenje, rekao je ravnatelj fonda. Trošak rušenja kuće u Markuševcu bio je oko 20.000 kuna.

Što se tiče procesa izbora tvrtki za izvođenje radova, navodi kako se koriste elektroničke dražbe.

"Mislim da je to transparentan sustav i omogućuje da svi sudjeluju", rekao je ravnatelj fonda i najavio kako će sutra na konferenciji za novinare detaljnije objasniti kako taj sustav funkcionira.

Rekao je i gdje zapinje. 

"U fondu smo se bojali da ćemo biti usko grlo, nemamo dovoljan broj ljudi, ali čini se da je usko grlo u pisanju odluka", kazao je Vanđelić.

Rušenje kuće u Markuševcu Pas Rex jako je vezan za kuću (Foto: Ena Dumenčić/DNEVNIK.hr)

Realizaciju uklanjanja i građenja provodi Fond za obnovu na temelju odluka koje je donijelo Ministarstvo graditeljstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju