Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nakon kritike Documente

Ministarstvo hrvatskih branitelja odbacuje kritike na rad Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo hrvatskih branitelja odbacilo je u petak sve primjedbe i kritike upućene na rad Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja ocijenivši ih neutemeljenima, te ustvrdilo kako je stručnost i kompetentnost članova Povjerenstva neupitna i podliježe propitkivanju zainteresirane javnosti.

Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta priopćio je 20. studenog da je Ministarstvo branitelja u veljači 2017. odbilo priznati status žrtve seksualnog nasilja ženi koja je to tražila temeljem Zakona o pravima žrtvama seksualnog nasilja za vrijeme agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu, i to unatoč nepravomoćnoj osuđujućoj presudi za dvojicu pripadnika 72. bojne Vojne policije HV-a. Negodujući zbog odbijanja priznavanja statusa žrtvi seksualnog nasilja u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku 1993., Documenta je prozvala Vladu za manjak senzibiliteta spram civilnih stradalnika rata te ocijenila upitnom profesionalnost i nepristranost članova Povjerenstva.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Ilustracija Užas u Italiji Sedmorica mladića grupno silovala djevojku, jedan se slomio pred sucem: ''Uništio sam svoj život''

Ministarstvo hrvatskih branitelja u današnjem priopćenju ističe da "Povjerenstvo djeluje kao stručno i neovisno tijelo, a ne kao političko tijelo kako to insinuiraju pojedini mediji u svojim senzacionalističkim objavama te daje mišljenje je li stranka žrtva seksualnog nasilja na temelju raspoložive medicinske i druge dokumentacije, a ne na temelju senzibiliteta ili emocija njegovih članova."

Podnositeljica je uz zahtjev za ostvarivanje statusa i prava po Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu, koji je podnijela u lipnju 2016., priložila samo presliku optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu. Nije priložila nikakvu medicinsku dokumentaciju, a budući da ne živi u Hrvatskoj, u postupku pred Povjerenstvom nije neposredno sudjelovala i "nije postojala mogućnost uzimanja iskaza," navodi Ministarstvo.

Navodi da je Povjerenstvo 12. siječnja raspravljalo o zahtjevu podnositeljice i dalo negativno mišljenje, pri čemu je svih sedam članova mišljenje donijelo jednoglasno. U Ministarstvu navode i kako je sastav Povjerenstva multidisciplinaran te je o predmetu M. K. raspravljalo u sastavu: dva diplomirana pravnika, dva doktora medicine specijalista psihijatrije, jedan specijalist kliničke psihologije, jedan doktor medicine specijalist infektologije i jedan doktor medicine specijalist ginekologije i porodništva.

Ministarstvo navodi da je temeljem nalaza i mišljenja Povjerenstva donijelo rješenje kojim je odbijen njezin zahtjev. Na to je rješenje podnositeljica podnijela tužbu Upravnom sudu.

Ministarstvu je uz presliku tužbe dostavila i presudu Županijskog suda u Splitu od 3. travnja 2017., navodi Ministarstvo hrvatskih branitelja i ističe kako te presude nije bilo u trenutku kad je o tome predmetu raspravljalo Povjerenstva i Ministarstvo donijelo odluku.

"Dakle, rješenje kojim je M.K. odbijena sa zahtjevom nije konačno", navodi i naglašava da će poštovati odluku Upravnog suda.

"Budući da su dva sudska postupka u tijeku, senzacionalistički napisi koji su proteklih dana objavljeni u brojnim medijima mogu se tumačiti kao svojevrsni pritisak na rad sudova. Iznošenjem paušalnih navoda u svezi predmeta M. K., svojevoljnim tumačenjem procedura te kritiziranjem rješenja Ministarstva kao i stručnog mišljenja Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja manipulira se javnošću," ocjenjuje Minstarstvo hrvatskih branitelja.

Navodi i kako se u novinarskim tekstovima spominje "kako je primjer nerješavanja zahtjeva M. K. pokazatelj manjka senzibiliteta Vlade RH prema civilima stradalnicima rata te kako je upitna profesionalnost i nepristranost članova Povjerenstva, uz osvrt kako se radi o najdelikatnijem primjeru politizacije i neprofesionalizma". U vezi s time Ministarstvo ističe kako Povjerenstvo nije osnovala Vlada već je imenovanje članova i njihovih zamjenika, temeljem zakona, u nadležnosti ministra hrvatskih branitelja.

"Ministar hrvatskih branitelja ne utječe na rad Povjerenstva, kao ni na njegove odluke. Sve primjedbe i kritike upućene na rad Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja neutemeljene su i u potpunosti ih odbacujemo. Stručnost i kompetentnost članova Povjerenstva je neupitna i u svako vrijeme podliježu propitkivanju zainteresirane javnosti."

Ministarstvo hrvatskih branitelja navodi i kako je do 22. studenoga zaprimilo ukupno 213 zahtjeva za ostvarivanje statusa i prava po Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu, te da je na temelju rada Povjerenstva donijelo je 202 rješenja, dok je preostalih 11 zahtjeva u postupku rješavanja.

Ministarstvo navodi kako osuđuje svaki pokušaj manipulacije javnosti netočnim tvrdnjama, nepotpunim informacijama i neutemeljenim zaključcima te odbacuje svaku insinuaciju kako su u radu Povjerenstva odluke temeljene na bilo kojem obliku diskriminacije ili političkoj dimenziji. Povjerenstvo svakom zahtjevu pristupa nepristrano i stručno, nedvosmisleno primjenjujući zakonske odredbe prema najvišim profesionalnim standardima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene