Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako još nekoliko djece sa spinalnom mišićnom atrofijom treba doći do Povjerenstva za Spinrazu koje će nakon toga izreći svoj sud hoće li im biti odobreno liječenje.

Galerija


No, nije rekao i kad će to biti. Dnevnik Nove TV izvijestio je o malenoj Nori Rogošić koja boluje od ove teške bolesti, no lijek još nije dobila. Ministar kaže kako milijun i pol kuna prikupljenih za spinrazu i dalje stoji na računu, ali će ići za samo određene pacijente.

Vezani članci Irena Dragić (SDP), zadarska gradska vijećnica, i Sanja Jurišić "Ako žena u Zadru ostane trudna, ne može imati svojeg ginekologa. Kad rodi, nema kome dati svoje novorođeno dijete na zdravstvenu skrb" Milan Kujunždić u dubrovačkoj bolnici (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) - 4 Kujundžić: "Pokrenuo sam proceduru za ubrzanje izgradnje Nacionalne dječje bolnice"

Objasnio je kako će taj novac biti trošen ovisno o tome za kojeg se pacijenta odluči povjerenstvo.

"To bi mogli biti pacijenti koji u tom trenutku trebaju žurno neko liječenje, a koje će se izorganizirati doslovce preko noći. Sve drugo prati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), prati što je registrirano kad se liječi u zemlji ili kad se ne liječi u Hrvatskoj", objasnio je.

Pritom je podsjetio kako djeca na respiratoru "po kriterijima medicine nisu hitni slučajevi", ali jesu pacijenti "kojima treba pokušati dati nove oblike terapije". Rekao je kako su "trendovi u znanosti takvi da se povećava šansa" da će i djeca na respiratoru dobivati terapiju.

"Prema onom što se događa sad u Europi i pomacima u znanosti, postoje pozitivni pomaci u tom smislu", zaključio je.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Zagrebačka policija za utorak i srijedu najavila zastoje i gužve: Provjerite koje biste pravce trebali izbjegavati