Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nejednaki pred zakonom

Kad je država jednima majka, a drugima maćeha: Pali na natječaju vrijednom milijun kuna zbog - pogrešne boje konca!

Nejednaki pred zakonom - 3
Nejednaki pred zakonom - 3 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Nejednaki pred zakonom - 2 Nejednaki pred zakonom - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Nejednaki pred zakonom - 5 Nejednaki pred zakonom - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Nejednaki pred zakonom - 3 Nejednaki pred zakonom - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Nejednaki pred zakonom - 1 Nejednaki pred zakonom - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +2 Nejednaki pred zakonom - 4 Galerija 1/7 >>
Krivi pečat i krivu boju konca, Krešimir je skupo platio. Prijavio se na natječaj jednog grada, predao sve dokumente, a iako je imao najpovoljniju ponudu, nije prošao zbog benignog razloga.

"Mi smo uvezali običnim uvezom u knjigovežnici, međutim trebao je crven-bijeli plavi konac, koji je trebalo suhim žigom zapečatiti, staviti nekakvu naljepnicu u obliku zlatne zvijezde. Zbog toga smo pali na natječaju koji je bio oko milijun kuna", kaže poduzetnik Krešimir Dvorski.

Zbog krive boje konca odmah je naučio lekciju i ostao bez natječaja. S druge strane, za propuste u svom resoru, ministri ne snose nikakve sankcije.

Pročitajte i ovo Neefikasne sigurnosne provjere - 6 Porezna uprava spava Vlada misli da ima recept za borbu protiv netransparentnih poslova i muljanja s imovinskim karticama

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon smjene Oglasio se Kujundžić: "Sve vrijeme svog mandata radio sam teško, pošteno i najbolje što sam znao..."

"Nekom se mjeri svaki pedalj koji prijeđe u krivom smjeru, a nekome to ne vrijedi. Očito su zakoni, iz perspektive malog čovjeka, pisani nekome da ih iskoristi i manipulira na način na koji mu odgovara", smatra Dvorski.

"Ako je korektno da meni za 20 ili 30 kuna zatvore ugostiteljski objekat - dobro, ali ono što je kod nas najgore, nema nikakve odgovornosti, da ljudi kroz svoje određene poslove imaju odgovornosti za onaj posao, i da budu kažnjeni za svoje propuste, sigurno da bi drugačije radili", smatra Stipe Knežević iz Obrtničke komore Zadarske županije.

Sav svoj apsurd država je pokazala u priči obitelji Kostanjevac koju smo objavili prije godinu i pol. Poduzetnici su imali porezni dug od jedne lipe, a država je zaprijetila ovrhom od 13 tisuća kuna. Popusta nije bilo, a poduzetnici su u konačnici morali platiti sav iznos.

"Mi smo sve platili ne na vrijeme, nego unaprijed. Država je radila s našim novcima i sad nas kažnjavaju zbog toga", izjavila je poduzetnica Melis Kostanjevac. Država je nekome majka, nekome maćeha. Površan odnos ministara prema svojim dužnostima, ističu stručnjaci, najbolje se vidi u popunjavanju imovinskih kartica.

"Radi se o nečemu što je aljkavost, a nakon svih afera, čak i u sferi bahatosti. Osjećate se kao građanin drugog reda, u trenutku kad vi morate paziti baš na sve, neovisno o tome jeste li naljepili neku naljepnicu, sve se skupo sankcionira, dok ovdje je to do sada prolazilo lišo", kaže stručnjak za odnose s javnošću Jerko Trogrlić.

"Mi obrtnici odgovaramo sa svom svojom imovinom, a oni kad naprave prekršaj, samo ga se prebaci na drugo radno mjesto, gdje nije više plaća 15 tisuća kuna, nego 20 tisuća kuna", kaže Knežević.

I dok građani odgovaraju za sve - u slučaju političara - vuk pojeo magare.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene