Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRAĐANI PROSVJEDOVALI

Iz HZZO-a poručili: Nećemo mijenjati kriterije za dobivanje Spinraze!

Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Inače, udruge oboljelih od te bolesti te roditelji pacijenata prozivaju resornog ministra Milana Kujundžića da onemogućava svim oboljelima od te bolesti da se liječe nusinersenom.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u subotu su poručili kako se u Hrvatskoj u ovom trenutku lijekom Spinraza (nusinersen) liječi 17 oboljelih od spinalne mišićne atrofije (SMA), te istaknuli da u ovom trenutku nema novih znanstvenih dokaza koji bi opravdali promjenu sadašnjih kriterija na osnovi kojih je taj lijek stavljen na listu lijekova HZZO-a 10. svibnja prošle godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže ispunu obećanja Koordinacija hrvatske obiteljske medicine odgovorila na tvrdnje HZZO-a: "U vrijeme digitalizacije ne vidimo razlog za papirnate doznake" Ilustracija nove upute Znate li za novost vezanu za bolovanje? Iz HZZO-a objasnili kakva je procedura

U HZZO-u napominju kako je lijek nusinersen lani 10. svibnja uvršten na Osnovnu listu i listu posebno skupih lijekova HZZO-a za liječenje SMA tipa I, II i III, za djecu dobi do 18 godina koja nisu na mehaničkoj ventilaciji, i to u najkraćem mogućem roku.

Zahtjev koji je podnesen od strane proizvođača lijeka, odnosno njegovog ovlaštenog predstavnika u Hrvatskoj bio je, tvrde, temeljen na dostupnim dokazima u smislu rezultata kliničkih studija te stručnom mišljenju hrvatskih liječničkih eksperata u liječenju SMA bolesnika.

Nusinersenom se u RH počelo liječiti puno prije nego u bogatijim zemljama EU

Ističu kako su, nastavno na odluku Povjerenstva za lijekove HZZO-a, omogućili liječenje lijekom nusinersen u Hrvatskoj puno prije nego u nekim drugim, bogatijim zemljama u EU.

Do danas je ukupno 17 SMA bolesnika na terapiji lijekom Spinraza (nusinersen) u Hrvatskoj, a čije rezultate liječenja sustavno analizira liječnički ekspertni tim. Postupak stavljanja lijekova na Listu HZZO-a isti je za sve lijekove, pa tako i za Spinrazu te se provodi u suglasju proizvođača lijeka i Povjerenstva za lijekove HZZO-a.

Iz HZZO-a naglašavaju da njihovo Povjerenstvo za lijekove kao stručno tijelo odlučuje i o eventualnom proširenju indikacija za korištenje lijeka, isključivo sukladno smjernicama medicinske struke i novim znanstvenim spoznajama, a ne temeljem administrativnih odluka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, niti Ministarstva zdravstva.

Napominju kako Povjerenstvo kontinuirano prati nova stručna i znanstvena izvješća o primjeni lijeka Spinraza, pa je tako u petak održana i izvanredna sjednica Povjerenstva na kojoj su doneseni zaključci, među kojima i onaj kako na temelju podataka iz objavljenih stručnih i znanstvenih izvješća u ovom trenutku nema novih znanstvenih dokaza koji bi opravdali promjenu sadašnjih kriterija na osnovi kojih je lijek stavljen na listu lijekova HZZO-a.

Nedostaju rezultati kliničkih ispitivanja dugoročne učinkovitosti i sigurnosti primjene nusinersena

Navode kako nedostaju rezultati kliničkih ispitivanja dugoročne učinkovitosti i sigurnosti primjene lijeka za određene skupine bolesnika, posebno za bolesnike na trajnoj mehaničkoj ventilaciji i one starije od 18 godina.

Također, dodaju, niti nositelj odobrenja, predstavnik proizvođača lijeka u RH, nije zatražio izmjenu kriterija za primjenu lijeka.

Iz HZZO-a ističu da je lijek nusinersen stavljen u promet uvjetnim odobrenjem Europske agencije za lijekove, te je obvezno dodatno trajno praćenje učinkovitosti i sigurnosti primjene lijeka.

"Ističemo kako će Povjerenstvo za lijekove, ako se pojave novi stručni i znanstveni dokazi i nositelj odobrenja uputi zahtjev za proširenjem indikacija, iste odmah razmotriti i donijeti odluke", zaključuju u priopćenju.

Inače, udruge oboljelih od te bolesti te roditelji pacijenata prozivaju resornog ministra Milana Kujundžića da onemogućava svim oboljelima od te bolesti da se liječe nusinersenom.

Posebno osuđuju njegovu izjavu da će Spinrazu dobiti svi pacijenti "kada se dokaže da je lijek učinkovit", dok diskriminirajućom smatraju odluku HZZO-a da, kako kažu, lijek ne mogu dobiti djeca na respiratoru i punoljetni pacijenti, jer je za to odgovoran proizvođač lijeka. 

Građani Novske okupili se na prosvjedu

Kristina Horžić (25) iz Novske, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, zbog dobi, jer je starija od 18 godina, nije dobila lijek Spinrazu, koji bi joj mogao pomoći.

Potresena višegodišnjom borbom s teškom bolešću te nemogućnošću dobivanja lijeka, odlučila je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću napisati novogodišnju "čestitku".

U subotu je u Novskoj organizirano mirno okupljanje građana pod nazivom "Novska za Anamariju i Kristinu - Spinraza za sve". Na prosvjedu se okupilo mnoštvo građana, unatoč gustom snijegu koji je padao.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene