Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Točke oko kojih postoji nerazumijevanje''

Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV ministar o otkupu Ine: ''Naišli smo na nesuglasice. Ugovor nije potpisan''

Gost Dnevnika Tomislav Čorić (Foto: Dnevni.hr)
Gost Dnevnika Tomislav Čorić (Foto: Dnevni.hr) Dnevni.hr
Aktualno Galerija +0 Gost Dnevnika Tomislav Čorić (Foto: Dnevni.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić za Dnevnik Nove TV komentirao je susret mađarskih političara i hrvatske Vlade s obzirom na niz problema vezanih uz INA-MOL afere.

S kojim stavom sutra idete pred Mađare?

Pročitajte i ovo Ministar Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) neće si to ponovno dopustiti Ćorić se ispričao, ali...: ''Bio sam prekidan, nisam mogao odgovoriti, nije to za ostavku'' INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Stagnacija Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema

Sutra idemo s mađarskom stranom prije svega razgovarati. Kao što znate posjet gospodina Orbana je posjet koji se događa nakon 7 godina. Ako se ne varam, zadnji puta je bio ovdje 2011. godine. Dvije strane, dvije zemlje, imaju itekako mnogo tema za razgovor. Osobito po pitanju energetskog sektora. Ono što je u Republici Hrvatskoj trenutno aktualno, je projekt realizacije LNG terminala na otoku Krku. Vjerujemo da je Mađarska strana zainteresirana za ta projekt. Apsolutno vjerujemo u realizaciju tog projekta. 

Bojite li se prosvjeda? Vidjeli smo da ljudi na Krku prosvjeduju? Bojite li se tužbi?

Ne, to je strateški projekt Republike Hrvatske i biti će realiziran u skladu sa zakonima tako da neće biti potrebe za tužbama. 

Što je sa Rijekom, sa Siskom, s rafinerijama?

Rafinerijski biznis u Ini je jedan od prioriteta Republike Hrvatske. Općenito ta vertikalna integriranost kompanije sa svim segmentima njenog poslovanja. Rafinerija u Sisku i rafinerija u Rijeci funkcioniraju u okviru Ine. Vidjet ćemo što će donijeti budućnost. Ovist će i o potencijalnom otkupu Ine od MOL-a. Rafinerijski je biznis u jednom trenutku postao predmet politizacije. Nedavno je bila organizirana konferencija u organizaciji JANAF-a i ključna tema su bile perspektive u naftnom biznisu. Rafinerijski biznis danas prolazi kroz fazu konsolidacije i to treba imati na umu i kad se govori o tom biznisu u Hrvatskoj. 

Spemenuli ste otkup dionica Ine. Što je s time? Prošlo je skoro dvije godine od toga? Je li točno da nije sklopljen niti ugovor?

U pravu ste, za Božić 2016. najavljen je potencijalni otkup dionica od mađarskog MOL-a. U međuvremenu je osnovan savjet za taj otkup, donesene su neke odluke. Išlo se u smjeru pronalaska konzultata koji bi savjetovao RH u tom procesu. Odabrali smo konzultanta to je Morgan Stanley, Grupe Intesa, Privredna banka Zagreb. No u kontekstu razgovora koji su uslijedili s konzultantima naišli smo na točke oko kojih ne postoji potpuno razumijevanje strana. To se u ovom trenutku rješava.

Kako to mislite? To znači da nisu niti počeli skenirati kompaniju?

U ovom trenutku to se još nije dogodilo. Kao što sam vam rekao, naišli smo na nesuglasice.

Koliko ste novaca do sada potrošili? 

Ugovor nije potpisan, dakle nije konzumiran. 

Je li to svojevrsna prevara Hrvata?

Nije, zašto bi to bila prevara?

Zato što već mjesecima govorite da će se nešto realizirati.

Duboko vjerujem da hoće. Izabrali smo konzultanta, ponudu smo ocijenili kao najbolju, međutim nakon toga slijede razgovori, pregovori i zatim potpisivanja ugovora. Dvije strane u tim pregovorima na jedan dio nemaju isti pogledi i u tom kontekstu se vode razgovori. To je sasvim normalno u svijetu biznisa.

Postoji li šansa da sve to propadne?

Naravno da postoji mogućnost da se taj ugovor ne potpiše. Jednako kao što postoji i da se potpiše.

Čija je onda odgovornost ako sve propadne?

Ne bih uopće govorio o odgovornosti. O čemu pričamo?

Tu se radi o političkoj odgovornosti. 

Ili ne razumijete o čemu govorimo ili ste zlonamjerni. Govorimo o ugovoru između dvije strane. Republike Hrvatske s jedne i konzultanta s druge strane. U tom ugovoru neke stavke su predmet razmatranja i kao takve ih treba pojasniti. Hoće li to trajati mjesec dana ili tri mjeseca u kontekstu Ine kao strateške kompanije, nije važno. 

Ne možete nam dati neke rokove?

Ne mogu vam dati rok ako me pitate u kojem će trenutku završiti evaluacija. Ne mogu reći hoće li to biti u prvom, drugom ili trećem mjesecu. 

Što ako sutra gospodin Orban dođe ovdje i zatraži da ostavimo prvog čovjeka MOL-a na miru?

Govorite o gospodinu Hernadiju? Dakle vi kao što znate na snazi je tjeralica za njime međutim to je čisto pravosudno pitanje.

Koliko je teško surađivati s Mađarima dok se u pozadini odvija jedna takva pravosudna epizoda?

Ja vam mogu govoriti o svojoj suradnji i kontaktima sa predsjednikom uprave Ine, s članovima nadzornog odbora itd, ta suradnja je korektna.

Dakle, jednu arbitražu smo izgubili. Je li Hrvatska spremna na gubitak i druge?

Hrvatska je tijekom arbitražnog postupka iznijela svoje argumente i podastrijela dokaze arbitrima. Ta argumentacija je završena tijekom ovog ljeta te se sada konačno, kada su obje strane pred arbitražnim sudom iznijele svoje argumente, očekuje glavni pravorijek. 

Što ako izgubimo, tri milijarde kuna odštete? Jesmo spremni to platiti?

Govorimo o procesu koji je pokrenula mađarska strana i u kojem smo dali sve od sebe. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene