Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objasnio je da radnici neće biti na gubitku nakon izmjena ZOR-a, te da će poslodavcima biti olakšano zapošljavanje i restrukturiranje tvrtki.


'Želimo omogućiti rad od kuće i rad za više poslodavaca', izjavio je ministar Mirando Mrsić gostujući na radiju Soundset. Dodao je kako je i najviše prijepora oko preraspodjele radnog vremena.

Vezani članci Marijan Batina, poduzetnik Novim "minimalcem" nezadovoljni radnici, ali i poslodavci: "To je dno dna" Katarina Peović. Marin Piletić Peović podsjetila ministra: ''Zavjetovali ste se Svetom Josipu, zaštitniku radnika, a ovaj zakon ne štiti radnike''

'Želimo omogućiti poslodavcima tu mogućnost, s tim da to radnicima moraju najaviti mjesec dana unaprijed. Bit će pod kontrolom inspektora rada i bit će ograničeni na četiri mjeseca. Prosjek mora biti 40 sati tjedno, sve ostalo ide u prekovremene. A kazne za kršenje radnog vremena su drastične', rekao je ministar.

'Podjela na 8 sati odmora, 8 sati rada i 8 sati spavanja u današnje se vrijeme može zaboraviti. Nekad se mora raditi i 56 sati tjedno, no ne cijelu godinu', objasnio je ministar.

Ministar je dodao kako je poslodavcima cilj zaraditi, a ne zaposliti radnika, te kako profit ne može ostvariti bez radnika.

>> Mrsić: Vlada je spremna na dogovor o ZOR-u, ali ne i na ultimatume

'Vrijeme prodaje i zarade na nekretninama je prošlost. Moramo početi stvarati nove vrijednosti, a ne živjeti samo od usluga i turizma', napominje ministar.

Nakon što je najava o financijski uvjetovanim otkazima prouzročila veliku paniku jer je ispalo kako su poslodavci u osjetno većoj prednosti u novom ZOR-u, u odnosu na radnike. 'Krenuli smo u izmjene, a zatim se postavilo pitanje što poslodavac može napraviti ako radnik ne pristane na otkaz. Zato smo išli na opciju da radnik može dobiti otkaz, s tim da onda ima prava. Otkaz je poslovno uvjetovan, dobit će otpremninu i naknadu s burze, a ima pravo i tužiti poslodavca', kaže ministar. No kako ni nakon takvog prijedloga nije došlo do dogovora za sada financijski uvjetovanog otkaza neće biti i sve ostaje po starom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju