Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako će se u novom zakonu o obrtu predložiti smanjivanje doprinosa za Hrvatsku obrtničku komoru (HOK) za više od 50 posto, što je korak do dobrovoljnog članstva.


To će biti prvi parafiskalni namet koji je smanjen više od 50 posto i rekao bih da je to korak do dobrovoljnog članstva, kazao je Maras odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja mjere D iz Poduzetničkog impulsa pod nazivom 'Obrazovanje za poduzetništvo'.

Vezani članci Božica Makar HNS-ova zastupnica Božica Makar: "Romi su na Badnjak upali u kuću moje majke i isprebijali je, nepokretna je" Gordan Maras Gordan Maras: Glavni uzrok onečišćenja zraka je odlagalište otpada Jakuševec

Ponovio je da ukoliko se HOK ne transformira i ako ne ponudi usluge i ne iskaže se interes obrtnika za njih teško će opstati u ovom obliku.

>>MMF predviđa bolju prognozu za naše gospodarstvo od nas samih

'Ja sam zagovaratelj dobrovoljnog članstva i na tome i dalje inzistiram, ali s druge strane bilo je rasprava i u koaliciji da možda ne bi trebalo ići s tim odmah nego postepeno, i došlo se do rješenja da se za više od 50 posto smanji komorski doprinos u startu', istaknuo je Maras.

Stoga će se u zakonu predložiti smanjivanje komorskog doprinosa za više od 50 posto, ali i čitav niz pogodnosti o kojima se već govorilo, poput ukidanja odgovornosti cjelokupnom imovinom, prijenos obrta za života obrtnika itd.

Smanjivanje komorskog doprinosa korak je do dobrovoljnog članstva, smanjenja doprinosa za one koji ga plaćaju je dobar put da se rasterete obrtnici, istaknuo je Maras napominjući kako kasnije i druge komore moraju krenuti sličnim putem.

Na upit novinara smatra li da Hrvatskoj treba MMF, Maras je odgovorio da je sve opcija, ali kako o tome odluku treba donijeti Vlada. (Hina )

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook