Država se pobrinula da radnicima Imunološkog zavoda isplaćuje plaće, no već godinama u toj tvrtki od strateškog interesa za našu zemlju - pogoni stoje. Ministar zdravstva Milan Kujundžić za Novu TV otkrio je najizgledniju lokaciju za nastavak proizvodnje.


Kada i ako se proizvodnja u Imunološkom zavodu opet pokrene, bit će to na novoj lokaciji. Ministar zdravstva Milan Kujundžić za Dnevnik Nove TV otkrio je jednu od najizglednijih opcija.

Vezani članci Slika nije dostupna Istekao rok Povjerenstvu za imunološki: Na ispitivanju svjedoka u prosjeku je bio prisutan jedan i pol zastupnik Slika nije dostupna Proizvodnja stoji, oprema propada, optimizma sve manje: Tko je kriv za propast Imunološkog?

"Govorimo o proizvodnji plazme, to bi po analizama bilo najprimjerenije sa Zavodom za transfuziju na nekoj od lokacija. To je njihovo područje proizvodnje", kaže ministar Kujundžić.

Proizvodnja Imunološkog zavoda paralizirana je od 2013. Krvna plazma samo se skladišti, a radnici čuvaju milijune kuna vrijedne sojeve i plazmu. Rokovi uporabe istječu, a oporba kritizira.

"Oni uopće ne znaju što bi radili s Imunološkim, njima je najbitnije da su osigurali plaće zaposlenicima, a to je bila odluka još naše vlade. I već 2 godine se oko Imunološkog niti jedna odluka nije donijela", ističe predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Odluku čeka i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Već mjesecima uvjerava da ima spas za Imunološki.

"Imao sam dva sastanka s ministrom zdravstva. Na moje zadnje pismo je odgovorio pozitivno i idući tjedan će se naći u Gradu Zagrebu kad je u pitanju Imunološki avod", kazao je Bandić.

Ne proizvode se krvni derivati, bakterijska ni virusna cjepiva - o kojima ovisi 80 posto prihoda Zavoda.

"Proizvodnja plazme i derivata je strateški interes Hrvatske, za cjepiva ćemo morati tražiti partnera izvan Hrvatske koji će to moći plasirati izvan Hrvatske kad proizvedemo", kaže ministar Kujundžić.

Tko je Imunološki zavod doveo na rub propasti idućih pola godine utvrđivat će istražno Povjerenstvo. Čiji predsjednik kaže - neće samo tragati za odgovornima.

"Nego da se ponudi rješenje. A bilo je ponuda, par stručnjaka se javilo koji imaju ideje kako nadahnuti život Imunološkom zavodu", ističe predsjednik istražnog Povjerenstva Ivan Vilibor Sinčić.

Koji je država proglasila tvrtkom od strateškog interesa. No, već godinama Zavodu ne pomaže da nastavi raditi - svoj posao.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju