Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazao što može

Ministar Lorencin na stijenama: Pustolovni turizam u najvećem porastu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ovo je dobar primjer kako razvijati specifičnu, dodatnu ponudu koja će produžiti turističku sezonu Hrvatske. Sportski i pustolovni turizam u svijetu i kod nas bilježi sve veći interes', kaže Lorencin.

Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je danas sa suradnicima Nacionalni park Paklenica gdje se susreo s ravnateljem javne ustanove Zlatkom Marasovićem, načelnikom općine Starigrad Krstom Ramićem, direktoricom TZ općine Starigrad Paklenica Marijanom Marasović i direktorom TZ Zadarske županije Ivom Dunatovom.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne

Predstavnici Nacionalnog parka naglasili su kako godišnje imaju preko 110 tisuća posjetitelja, od čega 30 posto alpinista koje uglavnom dolaze izvan ljetnih mjeseci, pa tako sezona traje od ožujka do studenog. Također, najavili su uređenje velikog centra za posjetitelje na lokaciji parka, izgradnju dodatnih pješačkih staza za pristup parku te heliodroma za potrebe sigurnosti. Predstavnici TZ-a općine Starigrad Paklenica istaknuli su kako aktivno rade na jačanju sportske i pustolovne ponude u destinaciji, kao ključnom proizvodu u pred i post sezoni, posebice na razvoju bike turizma, kanuina i raftinga.

Posjetio i 4. Starigrad Paklenica Film festival te se penjao po kanjonu Paklenice

'Ovo je dobar primjer kako razvijati specifičnu, dodatnu ponudu koja će produžiti turističku sezonu Hrvatske. Sportski i pustolovni turizam u svijetu i kod nas bilježi sve veći interes, pa je dodatna ponuda vezana uz taj segment svakako razlog više za dolazak u našu zemlju', izjavio je ministar prilikom obilaska NP Paklenica gdje je pokazao i vlastito umjeće penjanja po stijenama u kanjonu Paklenice.

Tijekom posjeta naglasio je pak kako Ministarstvo turizma veliku pozornost posvećuju segmentu sigurnosti, pa tako godišnje za HGSS izdvaja milijun kuna, te najavio da će za poboljšanje sigurnosti biti učinjene dodatne izmjene u regulativi.

Prilikom boravka u Starigrad Paklenici, ministar je kratko posjetio i 4. Starigrad Paklenica Film festival, međunarodni festival glazbenog dokumentarnog filma. Tom je prilikom pohvalio manifestaciju te još jednom naglasio važnost stvaranja dodatne ponude u destinaciji, među kojima su svakako i manifestacije koje objedinjuju povijest i tradiciju naše zemlje. Upravo zato, naglasio je ministar, bitan je razvoj destinacijskih menadžment kompanija (DMC) koji će, između ostaloga, objedinjavati dodatnu ponudu u destinaciji te je nuditi turistima.

Ministar je novinarima iznio i najnovije podatke Porezne uprave, prema kojima je u prvih šest mjeseci ostvareno 6,6 posto više prihoda u turističkim djelatnostima, što je prema riječima ministra, vrlo važan pokazatelj tijeka turističke sezone.

>> Ministar turizma Darko Lorencin: Najmanje možemo utjecati na cijene

U prvom polugodištu 2013. godine ostvareno 6,59 posto više prihoda u turističkim djelatnostima

Ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih šest mjeseci 2013. godine su iznosili 9,24 milijardi kuna što, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, predstavlja rast od 6,6 posto. Riječ je o nedavno objavljenim financijskim podacima Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave.

Gledajući po kategorijama, ukupno su pravne i fizičke osobe u prvih šest mjeseci ostvarile 3,57 milijarde prihoda (+1,1 posto) u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima, 1,75 milijardi kuna (+23 posto) u djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane te 1,58 milijarde kuna (+22 posto) u djelatnosti pripreme i usluživanja pića.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene