Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Darko Lorencin u Dnevniku Nove TV

'Cijene su ono na što najmanje možemo utjecati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar turizma Darko Lorencin gostovao je u Dnevniku Nove TV.

Vrhunac je turističke sezone u Hrvatskoj. Cijeloga dana tisuće turista slijevaju se u odredišta diljem jadranske obale. Gužve su na većini autocesta i cesta, te u trajektim lukama.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Nakon neuspješnih pregovora Zaposlenici vrtića najavili štrajk: "Naši zahtjevi su jasni..." Pilot "doma smo!" Piloti Rafalea nisu skrivali emocije: "Javljanje na hrvatskom, to je bilo jednostavno - glas malo zatitra"

Zračne luke bilježe rekorde po broju zrakoplova. Kroz splitsku zračnu luku,primjerice,danas će u oba smjera prometovati više od 25.000 putnika što je najveći promet tijekom jednog dana ove godine. 

Ministar turizma Darko Lorencin za Dnevnik Nove TV rekao je da je optimist po pitanju zarade, no da ne komentira parcijalne podatke, te da će biti zadovoljan ako se ova turistička godina završi sa fizički istim prometom i nekim porastom prihoda.

Na pitanje o manjem broju gostiju koji dolaze cestama, ministar je odgovorio kako su to kontrolne brojke. 'Mi brojimo dolaske, dolasci kreiraju noćenja, noćenja kreiraju potrošnju i to je ono što nas u konačnici treba intersirati', rekao je ministar.

>>Ekološki uzgoj se posljednje 4 godine upetorostručio!

'Nama je cilj da uz što manji fizički promet ostvarimo što veću zaradu. To je proces, to je jedna transformacija, no nama je interes da imamo i fizičko i financijsko povećanje', dodao je ministar.

Po pitanju kako komentira premijerovu izjavu da nije bitno koliko će ljudi doći, nego koliko će potrošiti, rekao je kako premijer jasno ukazao na to da mi trebamo kreirati proizvode i da trebamo biti diverzificirani, te ostvarivati dodatne prihode.

>>'Moramo puno više raditi na spajanju zelene i plave Hrvatske'

Osvrnuo se i na smanjenje PDV-a za ugostitelje na 10 posto, koji bez obzira na to nisu snizili cijene. 'Politika cijena je ono na što mi možemo najmanje utjecati. To je u ingerenciji privatnog sektora. Mi smo po pitanju smanjenja PDV-a došli na razinu koju imaju zemlje u okruženju - Italija, Španjolska, Grčka, Tunis. Smanjenje PDV-a je dugoročno je značajno za hrvatski turizam', rekao je Lorencin.

'Ova godina je specifična u tome jer je last minute, ona je posljednja odluka za dolazak, vrlo, izrazito kasna, što je razlog za nervozu', rekao je ministar o najavama ostatka turističke sezone.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene