Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao sudski epilog

Pravna blamaža ministra Malenice: Izgubio je na sudu zbog vlastite kadrovske odluke

Aktualno Galerija Ivan Malenica Ivan Malenica Foto: Ranko Šuvar/Cropix Veljko Čađenović, Knin Veljko Čađenović, Knin Foto: DNEVNIK.hr Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina Foto: DNEVNIK.hr Pravna pljuska ministru Malenici - 1 Pravna pljuska ministru Malenici - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Pravna pljuska ministru Malenici - 2 Galerija 1/8 >>
Osim problema sa štrajkom u pravosuđu, resorni ministar je i u pravnoj blamaži zbog vlastite kadrovske odluke. Dnevnik Nove TV pratio je imenovanje javnog bilježnika u Kninu, koje je sad dobilo i sudski epilog. Ministrovu odluku o imenovanju 62-godišnje Drnišanke bez iskustva na to mjesto Upravni sud u Splitu vraća na početak.

62-godišnja Drnišanka trebala je ovih dana zasjesti u javnobilježničku fotelju u Kninu. Odluku Ministarstva pravosuđa i uprave o njezinu imenovanju srušio je Upravni sud u Splitu i predmet je vratio na ponovni postupak.

Tužbu je podignuo Kninjanin Veljko Čađenović, koji se i sam natjecao za to radno mjesto.

"Ono što je najbitnije u tom obrazloženju je - zbog čega je rješenje ministra poništeno. Navodi se, dakle, da rješenje ne sadrži jasne i obrazložene razloge zbog čega je određeni kandidat imenovan", navodi Čađenović u prilogu reporterke Sanje Jurišić.

A ostala tri nisu. Čađenović i još dva pravnika dobili su i preporuku Upravnog odbora Hrvatske javnobilježničke komore. A ona koja nije - dobila je posao. Preporuku nije mogla ni dobiti jer nema ni dana javnobilježničkog iskustva, ali je bila izbor ministra Ivana Malenice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhvaćen na zadarskom području Prijetio Plenkoviću i članovima Vlade: Uhićen muškarac zbog čijeg su poziva na Markov trg stigli interventni policajci

Resorno ministarstvo Dnevnik Nove TV pitao je za komentar. Kažu - kandidatkinja ispunjava sve uvjete i diskrecijsko pravo ministra presudom je potvrđeno.

"Odlukom Upravnog suda pravo slobodnog (diskrecijskog) izbora nije osporeno, međutim utvrđeno je da se rješenje mora detaljnije obrazložiti", navodi se u odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave.

Njezinu imenovanju protivile su se i jedinice lokalne samouprave. Iz Knina i Kistanja pisali su se dopisi.

"Činjenica je da je u prvom krugu bilo sigurno potezanja različitih veza. Ja se nadam da toga više neće biti u drugom krugu", kazao je gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić.

Bila je članica HDZ-a

Lovrić ni danas, kao ni prije pet mjeseci, ne odgovara na poruke i pozive Dnevnika Nove TV. Dosad je bila zaposlena u drniškoj gradskoj upravi. I ne manje zanimljivo – bila je članica HDZ-a.

Ispisnicu iz stranke, što su tada potvrdili u drniškom HDZ-u, zatražila je dva dana prije objave natječaja jer zakon brani javnim bilježnicima da budu članovi političkih stranaka. I dok se jednima remete planovi, drugima je bar na neko vrijeme pao kamen sa srca.

"Jeste malo… Ali, kažem, nije kraj", navodi Čađenović.

Pročitajte i ovo Ilustracija rat u Ukrajini Što se događa s nuklearkom? IAEA provela inspekciju u Zaporižji, objavili su detalje

Kraj će svirati resorno Ministarstvo, koje u sljedećih 60 dana treba ili bolje obrazložiti svoju prvotnu odluku ili pak od prijavljenih kandidata imenovati neku drugu osobu na javnobilježničko mjesto u Kninu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene