Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar gospodarstva

'Točno znamo što radimo i nismo izgubili kompas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u subotu u Varaždinu da 'ne želi i ne smije komentirati medijske napise i dezinformacije' u vezi s arbitražnim postupkom u slučaju Ine i MOL-a.

Ministar Ivan Vrdoljak je to rekao odgovarajući na novinarski upit o informaciji iz jednog dnevnog lista da će Arbitražni sud u Ženevi uskoro zabraniti prodaju ili stjecanje dionica Ine hrvatskoj i mađarskoj strani do okončanja tog postupka. Ministar je rekao da niti ubuduće neće komentirati informacije koje se pojavljuju jer je arbitražni postupak tajni i zatvoren.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

'Arbitražni postupak je ozbiljan proces sa sucima koji su odgovorni, ozbiljni i profesionalni. Mislim da se sve strane u postupku trebaju ponašati profesionalno, pa tako i moja malenkost. Analiza pojedinih novinarskih tekstova je nepotrebna jer u ovom poslu imamo sasvim druge prioritete', istaknuo je Vrdoljak.

Na dodatni novinarski upit koliko bi dugo arbitražni postupak mogao trajati, ministar odgovara da je moguće očekivati da će trajati otprilike dvije godine, odnosno da je to nekakav prosjek trajanja takvih postupaka.

'To sigurno neće biti proces od deset godina, ali je teško očekivati da će trajati manje od godinu dana', zaključio je ministar.

'Došla je ekipa koja brine o hrvatskim nacionalnim interesima'

Odgovarajući na novinarsko pitanje oko mogućnosti davanja državljanstva stranim investitorima, rekao je da podržava takvu namjeru. Kaže da imamo puno investitora koji su velike iznose svojih novaca uložili u Hrvatsku i zaposlili naše ljude i ne vidi razloga da im se, nakon sigurnosne provjere koju moraju svih proći, ne ponude putovnice. Ističe da je i ranije bilo slučajeva da su investitori, koji su uložili velike iznose, uz preporuku pojedinih ministara dobili državljanstvo. Mišljenja je da bi na taj način to bio kontrolirani i ozbiljno organiziran proces.

Što se tiče najava poreznih promjena, ministar očekuje da će se u nekom volumenu povećati potrošnja, kao i što se moglo zaključati da se potrošnja smanjila kada su povećana porezna opterećenja.

'Podržavam svako porezno rasterećenje građana, ali treba sačekati prijedlog poreznih izmjena koji se odnosi na gospodarski dio i koji će utjecati na gospodarstvo. Tek nakon ozbiljne analize učinaka na gospodarstvo treba donijeti konačnu odluku i predstaviti je građanima', poručio je Vrdoljak.

Na pitanje hoće li se mogući gubitak u proračunu zbog izmjena poreza eventualno nadoknaditi porezom na nekretnine, ministar je odgovorio da je o tome već sve rečeno i da je poznato kada je uvođenje tog poreza moguće.

'Može se u Hrvatskoj biti uspješan i globalno konkurentan'

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je u Ludbregu da se u Hrvatskoj može uspjeti radeći po hrvatskim zakonima i koristeći zakone za poticanje investicija, te biti konkurentan na globalnoj razini.

Vrdoljak je u Ludbregu obišao danas tvrtku Ducati komponenti d.o.o. koja je dio globalne grupacije DUCATI Energia S.p.A. sa sjedištem u Bologni, a bavi se proizvodnjom generatora, rotora, statora, dijelova vanbrodskih motora i te električnih dijelova za sve vrste dvokotača.

Ministarstvo gospodarstva je kroz operativni program za prerađivačku industriju pomoglo ludbreškoj tvrtki u namjeri da proširi proizvodne kapacitete te je došao jer se, rekao je, želio upoznati s tim vrlo uspješnim poduzetničkim pothvatom.

Direktor tvrtke Dražen Crnković potvrdio je sudjelovanje u programu za konkurentnost u okviru kojega je tvrtka dobila sredstva za projekte te je najavio novi projekt, koji bi u idućoj godini trebao rezultirati proširenjem proizvodnje i novim zapošljavanjem.

Na novinarski upit o zakonskim okvirima, pomažu li oni ili odmažu hrvatskim gospodarstvenicima, Crnković odgovora da prema njegovim iskustvima s tim nije bilo problema. Po njegovu mišljenju, veći je problem gospodarska kriza koja je pogodila europsko, svjetsko a time i hrvatsko gospodarstvo.

Tvrtka Ducati komponenti zapošljava više od 100 radnika, a više od 95 posto proizvodnje se izvozi.

Kao potvrdu uspješnog privlačenja investicija u Varaždinsku županiju, ministar je istaknuo dvije nove, u Poduzetničkoj zoni u Jalžabetu, austrijskog Wolsdorfa i poljskog Pressglasa koje će otvoriti nekoliko stotina novih radnih mjesta.

'To su nove investicije dviju tvrtki koje su se javile u agenciju Ministarstva gospodarstva. Napravili su izračune o konkurentnosti našeg Zakona o poticanju investicija. Usporedili su ga s regijom i zaključili da je u Hrvatskoj najbolje investirati', rekao je Vrdoljak. Kad su odlučile investirati na području Varaždinske županije, dobile su građevinsku dozvolu u roku od jednog dana, rekao je.

Ministar naglašava da postoje dijelovi Hrvatske gdje se ozbiljno radi i da je Varaždinska županija jedno od takvih mjesta.

'Varaždinska županija mjesto je gdje se građevinske dozvole mogu dobiti isti dan, kao i bespovratna sredstva, odnosno poticaji Ministarstva gospodarstva na vlastite investicije', rekao je ministar zaključivši da se u Hrvatskoj može uspjeti bez problema.

U Ludbregu je nezaposlenost tek nešto iznad pet posto i to je nešto čemu cijela država treba težiti, a jedan od razloga je jako dobra suradnji između gospodarstva i lokalne i regionalne samouprave, kazao je Vrdoljak.

'Vlada nije razmišljala o ukidanju subvencija za prijevoz učenika'

Ivan Vrdoljak ustvrdio je da u Vladi nikada nije bilo govora da se ukinu subvencije za prijevoz učenika.

'Nitko iz Vlade nije niti pomislio da ukinemo subvencije za prijevoz učenika. Počelo se nevjerojatno puno pričati o tome bez pravog razloga, što je česta pojava u Hrvatskoj. Nikada nismo raspravljali o ukidanju subvencija za prijevoz učenika', rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Varaždinu. Naglasio je kako se mora ulagati u obrazovanje jer 'svatko mora imati istu šansu, bez obzira živi li u manjim općinama ili razvijenijim gradovima'.

U nazočnosti varaždinskog župana Predraga Štromara (HNS) i njegovog zamjenika Alena Kišića (SDP), saborskih zastupnika i gradonačelnika Ivanca i Lepoglave Milorada Batinića (HNS) i Marijana Škvarića (HNS) te gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša (HNS), ministar gospodarstva je naglasio da je ulaganje u obrazovanje uvjet za razvoj gospodarstva te da su Varaždinska županija i njeni gradovi to pokazali, zbog čega su 'sada najkonkurentniji'.

'Ponovit ću: nitko u Vladi nije postavio pitanje da li ukidamo subvencije. Točno znamo što radimo i nismo izgubili kompas. Prioritet nam je napraviti dobar posao', završio je Vrdoljak.

Župan Predrag Štromar zadovoljan je što na iduću sjednicu Vlade ide odluka da se prijevoz srednjoškolaca i dalje sufinancira sa 75 posto. 'Mi smo počeli sa sufinanciranjem prijevoza srednjoškolaca 2005. godine jer smo imali podatke da 70 posto djece iz nekih ruralnih općina ne upisuju srednju školu zbog visoke cijene prijevoza. Ona je između 600 i 1.300 kuna mjesečno u našoj županiji, a to su visoki iznosi za roditelje. Otkad se ova Vlada uključila sa 75 posto sufinanciranja, općine i gradovi više ne moraju davati novac, a roditelji plaćaju samo 100 kuna. Razliku pokriva Varaždinska županija i djelomično prijevoznik koji snizuje cijene', rekao je Štromar.

Zamjenik župana Alen Kišić je naglasio da ovaj zajednički projekt HNS-a, SDP-a i HSU-a građanima donosi velike uštede te predložio da se novcem iz pravomoćnih presuda za koruptivna kaznena djela kupe udžbenici za djecu u cijeloj Hrvatskoj.

'Jedna je presuda već tu za bivšeg premijera, dok je druga, ona za Fimi mediju, trenutno nepravomoćna. To su novci koji su otuđeni od hrvatskih građana i tako će ih dobiti oni kojima je najpotrebnije, a to je uvijek za obrazovanje', rekao je Kišić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene