Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivan Vrdoljak Za Dnevnik Nove TV

'Došla je ekipa koja brine o hrvatskim nacionalnim interesima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Ivan Vrdoljak s novinarom Dnevnika Nove TV Josipom Fiolićem razgovarao je o prvom danu arbitraže u Parizu.

Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je u Parizu gdje je završio prvi dan arbitražnog postupka između hrvatske Vlade i MOL-a. Razgovarao je s novinarom Josipom Fiolićem.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna Javio se ministar Vrdoljak: MOL-ovo priopćenje nije u potpunosti točno

Ministre vas ne napušta dobro raspoloženje nakon prvog dana arbitraže. Zašto?

Dobro, ja sam relani optimist i možemo biti zadovoljni kako je proteklo prvo ročište i zbog toga zašto bih bio lošije raspoložen nego ovako dobro raspoložen kako se i očekivalo prije ročišta.

Možete li nam reći je li hrvatska strana tražila da se privremeno stave van snage neke odredbe iz trenutno važećeg dioničarskog ugovora?

Vi znate pravila arbitražnog suda. To znači da sam postupak i detalji postupka i sadržaj na ročištima koje obje strane iznose ne mogu biti javne. S moje strane bi bilo jako neozbiljno da sada ulazim u te detalje, ali suština i ono što smo željeli prezentirati, način na koji smo željeli prikazati što je hrvatski nacionalni interes i što je ono što želimo za svoju državu odraditi u ovom postupku - mislim da je profesionalni pristup naših odvjetnika i pravnika, odlični su bili i proceduralno i sadržajno i mislim da su napravili svoj posao.

Možete li nam reći može li sam početak arbitraže utjecati na promjenu odnosa snaga trenutnih između Vlade i MOL-a u Ini?

Kako su dosta tvrdi stavovi kolega iz MOL-a bili od početka pregovora, ja se svaki put, poslije svakog razgovora ili svakog drugog postupka u tom INA-MOL slučaju nadam da će oni malo omekšati i shvatiti da moraju biti partneri Republici Hrvatskoj ako misle razvijati INA-u.

Je li MOL to danas shvatio?

Ne znam, to ćete morati njih pitati, ali mislim da svaki korak koji mi radimo njima dokazuje da je došla ekipa koja brine o hrvatskim nacionalnim interesima, da je ono kako se prije radilo ipak stvar prošlosti.

Je li moguć dogovor s MOL-om i u tijeku ovog arbitražnog procesa?

Uvijek je moguć dogovor, dapače, ja bih volio da do ove arbitraže nije došlo nego da smo se uspjeli dogovoriti prije, kao što bih volio da nisu oni pokrenuli arbitražu protiv Republike Hrvatske na ICSID-u. Ja otvaram uvijek vrata da nastavljamo razgovore i da do dogovora dođe prije kraja arbitraže, ali nikada po cijenu da žrtvujemo neke nacionalne interese.

Hoće li se nastaviti pregovori usporedno s ovim arbitražnim procesom?

Hoće, ja ću sigurno pozvati kolege sada na jesen na novi krug razgovora i neću odustati od šanse da s njima pregovaamo i u konačnici dođemo do dogovora koji bi bio sigurno najbolje rješenje i za INA- u i za državu i za građane Hrvatske i za zaspolenike INA-e, ali Bože moj, ako oni ne pristaju na pregovorima da svoje zadržane pozicije ne popuste onda će to ovakve arbitaže riješiti.

Što zapravo Vlada očekuje od MOL-a u tim pregovorima?

Očekujemo ono što sam i ja kao pregovarač u ime Vlade RH i što je okvir zadao, a to je da je INA samostalno vertikalno integrirana tvrtka i kompanija koja se mora s Vladom dogovoriti kao sa strateškim partnerom o strateškom razvoju INA-e, koja mora ulagati u istraživanje i eksploataciju, u nove proizvodnje plina i nafte, mora uložiti u svoje rafinerije, ne smije gubiti tržišta u maloprodaji kao što je gubila dugi niz godina i ne smije se dogoditi da kroz nekoliko godina nestane u grupi MOL kao što možemo predvidjeti da će se dogoditi ako mi danas ništa ne napravimo.

Posljednji krug pregovora završio je neslavno. Bilo je tu dosta i optužbi. Iz MOL-a stižu i prozivke da niste kompetentni za vođenje ovih pregovora. Kako vi to objašnjvate?

Pa veliki su financijski interesi. MOL je to nekada rješavao na drugačije načine, s našim prethodnicima i prošlim vladama. Kako su milijarde kuna i eura u igri onda je bilo s naše strane možda najlakše, ali najneodgovornije i najbezobraznije prema građanima Hrvatske da pustimo da stvari idu onako kako je netko drugi nekad bio dogovorio. To nećemo dopustiti. Kada ulaziš u tako velike interese , gdje su milijarde eura u igri, gdje ja želim zaštititi svoje građane i svoju državu, onda naravno da postoji druga strana koja te na svakakve načine pokušava dezavuirati, i privatno i poslovno i politički i bilo kako ne bi li došao do svog novca i svog interesa. To u ovom slučaju neće proći, mogu tući koliko god žele, ja ću ostati na pozicijama na kojima sa od početka, iako mi nitko nije vjerovao, bio, a to je da ni pod koju cijenu nećemo odustati od prava u INA-i i do razvoja INA-e. Svoju INA-u nećemo dati, a nadam se da su sada kroz ovih godinu dana pregovaranja, a u krajnoj liniji i kroz ove pokrenute procese kolege uz Mađarske shvatili da se trebaju s nama dogovoriti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene