Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je komentirao aktualnu situaciju sa Slovenijom, koja je odlučila početi provoditi arbitražnu odluku koju Hrvatska ne prihvaća. Tvrdi da je situacija smirena.

Galerija


Hrvatska će policija raditi svoj posao kao i uvijek, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Vezani članci Presica Nacionalnog stožera Važna novost o nošenju maski, Stožer uputio dramatičan apel građanima: ''Ako to ne učinimo, ponovno ćemo puniti bolnice i groblja...'' COVID potvrda, ilustracija Od sutra nove mjere, pogledajte što se sve mijenja i kako ćemo ići na velika okupljanja

"Policija obavlja svoju ulogu, a to je zaštita integriteta, suvereniteta i interesa Hrvatske, na kopnu i na moru. Policija to radi svaki dan, radila je jučer, danas, i radit će i sutra", rekao je  Božinović u petak na predstavljanju e-Putovnice.

Naglašava da nikakvih posebnih mjera zbog arbitraže nema.

"Mi se nadamo da neće biti nikakvih poteza koji bi narušili postojeći režim na granici između Slovenije i Hrvatske", dodaje. "Vidjeli ste da je Ministarstvo vanjskih poslova jučer podnijelo prosvjednu notu. Mi se kao MUP orijentiramo i fokusirani smo na svoju zakonski određenu zadaću, a to je zaštita interesa, suvereniteta i hrvatskih ribara. Za to smo spremni i to ćemo raditi dokle god bude potrebno", rekao je.

Naglasio je da će na svaku povredu granične crte hrvatska policija reagirati tako da izda upozorenje nakon kojeg se svatko tko nelegalno prijeđe na teritorij Hrvatske udaljuje. To se odnosi i na slovensku brodicu koja se jutros povukla čim je hrvatska policija upozorila da su prešli granicu.

"Hrvatska policija je stalno prisutna na svim graničnim crtama i prijelazima, i radi svoj posao. Policija nema iskustava da se nakon upozorenja bilo tko nije povukao s teritorija RH. Uvjeren sam da policija zna što joj je posao te da neće biti incidenata", odgovorio je ministar.

Rekao je i da nije bilo potrebe za pojačanje snaga te da brodovi uplovljavaju i isplovljavaju.

"Uvijek imamo dovoljno snaga, pa i sad", zaključio je.