Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osporavat će na Ustavnom sudu

Ministar bi uveo sigurnosnu provjeru sudaca, oni ujedinjeno poručuju: "Ako sustav toliko malo vjeruje sucima, onda..."

Aktualno Galerija Ustav RH Ustav RH Foto: DNEVNIK.hr Radovan Dobronić Radovan Dobronić Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica Ivan Malenica Foto: DNEVNIK.hr Državno odvjetništvo Republike Hrvatske Državno odvjetništvo Republike Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr +3 Suci protiv sigurnosnih provjera SOA-a - 1 Galerija 1/8 >>
Neprihvatljivo i ponižavajuće za suce je da su predmet špijuniranja izvršne vlasti putem tajnih agenata - poručio je to predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić. Na tom sudu jednoglasno je odlučeno da će potez ministra Ivana Malenice o uvođenju sigurnosnih provjera sudaca osporavati na Ustavnom sudu. Smatraju da je to i diskriminacija jer se na taj način ne provjerava ministre i zastupnike.

Kad je zasjeo u glavnu fotelju Vrhovnog suda, Radovan Dobronić nije morao proći sigurnosnu provjeru.

"Ja sam rekao u Saboru može se pristati jednokratno, ja osobno ne bih imao ništa protiv", objasnio je.

Ali, ima protiv sigurnosnih provjera svih sudaca svakih pet godina, pogotovo da to radi SOA. Cilj je opravdan, ali pogrešna je metoda, kaže Dobronić.

"Vjerojatno jedinstveno u Europi, u cijelom EU-u, da bi suci tijekom cijelog svog sudačkog staža svakih pet godina bili praktički špijunirani od strane tajnih službi, a tajne službe su ne samo instrument izvršne vlasti, nego ako ćemo govoriti pravo ne vidi se razlog zašto bi se više vjerovalo tajnim službama nego sucima", naveo je.

U tome vidi mogućnost trajnog nadzora i ucjenjivanja sudaca. Zakonska odredba stupila je na snagu početkom mjeseca, suci Vrhovnog suda su složni - tražit će ocjenu ustavnosti.

"To je kontradiktorno, ako sustav toliko malo vjeruje sucima onda on mora pribjeći nekom puno radikalnijem rješenju pa onda neka se postupi tako da se pristupi izmjenama Ustava i kaže se nemamo više ni minimum povjerenja, prestaje svim sucima mandat i onda idemo iznova, suđenje nije moguće bez minimuma autoriteta", dodao je Dobronić.

Ustavni sud se prije četiri godine očitovao o sigurnosnim provjerama sudaca, nisu im bile sporne.

"Ako se može prognozirati takav zahtjev koji će Vrhovni sud uputiti Ustavnom sudu neće dobiti zeleno svjetlo Ustavnog suda", objasnio je Mato Palić.

Konačnu odluku o tome da li postoji sigurnosna zapreka u odnosu na nekog suca ili sutkinju ne donosi SOA nego posebno vijeće Vrhovnog suda RH."

Ministra pravosuđa čudi reakcija Vrhovnog suda, prije su dali pozitivnu ocjenu, kaže. "Ne smatram to neugodnom situacijom, ako si siguran i čist onda nemaš razloga držat da je ta provjera koju provodi SOA nešto neugodno to je svakih pet godina", kazao je ministar Ivan Malenica.

I dok Vrhovni sud poručuje da ih se diskriminira jer provjere ne prolaze ministri i zastupnici, Malenica uvjerava to nije isto, suci su važan element vladavine prava, treba vratiti povjerenje građana. Za provjere ministara kaže:

"Nije se ni razmišljalo trenutačno o tome pa vidjet ćemo u narednom razdoblju. Ja ne bih imao ništa protiv", dodao je Malenica.

U SDP-u su za određene provjere pojedinih ministara i zastupnika, za suce bi i višestruke kontrole.

Pročitajte i ovo Radovan Dobronić - 4 Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić objasnio zašto je protiv sigurnosnih provjera sudaca, komentirao i stanje u struci: "Mi smo ekipa koja dosta trči, a relativno slabo pobjeđuje"

Pročitajte i ovo Radovan Dobronić - 1 Zahvalio liječnicima Predsjednik Vrhovnog suda završio u bolnici: Podvrgnut lakšem zahvatu, uspješno se oporavlja

"Sjetimo se slučaja Mamić, sjetimo se slučajeva stečajne mafije, sjetimo se brojnih drugih afera u kojima su nažalost sudjelovali suci i sutkinje i upravo te afere govore da je ovaj korak potreban", podsjetio je Mišel Jakšić.

Kao i suci, sigurnosne provjere morat će prolaziti i svi državni odvjetnici. Iz izvora bliskih DORH-u doznajemo da se provjerama ne protive, štoviše svjesni su da je povjerenje javnosti na niskim granama, nadaju se promjeni. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene