Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ozbiljne posljedice

Otac zlostavljanog dječaka za Dnevnik Nove TV: "Jedan mali mu je rekao da bi možda bilo bolje da se ispiše iz škole jer će ga sada dokrajčiti"

Aktualno Galerija Vršnjačko nasilje - 2 Vršnjačko nasilje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vršnjačko nasilje - 3 Vršnjačko nasilje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vršnjačko nasilje - 4 Vršnjačko nasilje - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vršnjačko nasilje - 1 Galerija 1/4 >>
Drugi javni slučaj vršnjačkog nasilja u Istri u samo mjesec dana potresao je Hrvatsku. Ekipa Dnevnika Nove TV u srijedu je razgovarala s ocem zlostavljanog djeteta, kojega je zbog zaštite djetetova identiteta snimala s leđa i izmijenila mu glas.

"Ima znojne ruke od tada, što je neobično za njega, neobično što se i pomokrio u tim godinama, nekontrolirano, i sve to", kaže otac čije je dijete bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Njegovog sina, sedmogodišnjaka, 45 minuta zlostavljalo je u školi pet starijih učenika.

"Žalio se da je zadobio višestruke ozljede glave, da ga boli po tjemenu, da ga boli vrat, da su ga grebali po vratu, da ga bole obje ruke, da su ga vukli za ruke, da su ga držali za ruke, žalio se da ima ozljedu iznad desnog oka", ispričao je otac za Dnevnik Nove TV.

Od tog su događaja prošla dva tjedna, a dijete se u ponedjeljak vratilo u školu. Ne bez straha.

"Jedan mali mu je prišao, vršnjak, i rekao mu je da bi možda bolje da se ispiše jer može očekivati posljedice, da će ga sada dokrajčiti", dodaje otac.

Pročitajte i ovo Vršnjačko nasilje, ilustracija Kamo je nestao sustav? Grozna priča iz zagrebačke škole! Nasilje među prvašićima, roditelji očajni: ''Mlate se šibama, bacaju stolice, učiteljicu šalju u pi**u materinu''

Ovim slučajem se sada bave svi, napominje otac, ali tek kada se pismom obratio javnosti.

"Ne očekujem ništa i pretpostavljam da se neće desiti ništa značajnoga", dodaje.

U školi traje inspekcijski nadzor, policija istražuje slučaj. A centar za socijalnu skrb posljednja je dva dana na svoj zahtjev prikupio sve potrebne podatke i žurno kreće u obradu.

Djeca koja su počinitelji vršnjačkog nasilja zajedno s roditeljima bit će odmah pozvani na razgovor.

"Procijenimo li da ima potrebe dalje za poduzimanje mjera obiteljsko pravne zaštite, a sve u cilju da se takvo nasilje u buduće ne događa", kaže Ivana Buda Stranić iz Centra za socijalnu skrb Poreč.

Pročitajte i ovo Sabina Morosini Turčinović, psihologinja i stručnjakinja za vršnjačko nasilje KAKO PREPOZNATI NASILJE Nakon novog slučaja vršnjačkog nasilja: Psihologinja otkriva koje simptome mogu imati zlostavljana djeca

Ovakvi događaju nažalost nisu rijetkost. Statistika kaže da je svako 4. dijete u Hrvatskoj žrtva vršnjačkog nasilja.

"Tako sad ova djeca manifestiraju problem iz obitelji, ali i iz društva", rekao je psiholog Velimir Todorović.

Psiholog ističe, zabrinjavajuće je što se dobna granica nasilja spustila u niže razrede osnovne škole, ali i sama brutalnost nasilja.

"Načini na koji su te tučnjave ti incidenti napravljeni su uglavnom grupa na jednoga. Da li je u pitanju to da su djeca nekako neempatična i ne mogu vidjeti tu patnju koja ta djeca doživljavaju", pita se psiholog Todorović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dijete ozlijeđeno Petero starijih učenika pretuklo prvašića, napokon se oglasila i policija

Jedno je sigurno, dodaje, pred žrtvom, počiniteljima, školom i zajednicom dug je put oporavka od ovog slučaja, izvijestila je reporterka Lina Dollar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene