Obavijesti Pretražite Navigacija
Gost dnevnika nove tv

Ministar Aladrović najavio ozbiljne promjene na tržištu radne snage i otkrio je li skinuo Stop COVID-19 aplikaciju

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 6 Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 6 Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 7 Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 7 Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 5 Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 5 Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 4 Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Josip Aladrović i Sabina Tandara Knezović - 3 Galerija
Ministar rada i mirovinskog sustava koji sad vodi i ministarstvo obitelji i socijalne politike najavio je razgovore sa sindikatima o izmjenama Zakona o radu. One su, kaže, nužne.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u razgovoru za Dnevnik Nove TV govorio je o mogućim izmjenama Zakona o radu, o kojima su sindikati rekli da su spremni izaći na ulice ako do tih izmjena dođe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković OD RADARA DO RENDGENA Plenković: ''Ne znam otkud ta nebulozna teza da bih Paladina birao pod nečijom ucjenom'' Ministar rada Josip Aladrović U dvije faze Najavljen novi Zakon o radu i proširivanje radničkih prava, Aladrović: "Očekujem da ćemo postići konsenzus"

"Razgovarali smo s njima u proteklom mandatu pa ćemo i ovoga puta. Reaktivirali smo Gospodarsko-socijalno vijeće i naravno da ne dolaze u obzir bilo kakve izmjene Zakona o radu, ali... Krajem ljeta ćemo sjesti i razgovarati i nadamo se da ćemo postići konsenzus između poslodavaca i sindikata, ali moramo biti svjesni da će taj konsenzus biti relativno teško postići. Izmjene Zakona o radu su nužne da bi hrvatsko tržište radne snage i hrvatska ekonomija dobili nekakav dodatan motiv za svoj razvoj“, rekao je ministar dodavši kako u prošlom mandatu ta tema nije otvarana, ali da je sada zaista krajnje vrijeme.

Kaže kako se govorilo o valu otkaza i nakon 1. lipnja no to se, kaže, nije dogodilo.

"Vjerujemo da neće ni na jesen do toga doći jer smo puno toga učinili, donijeli smo mjere za lipanj, srpanj i kolovoz i tu nećemo stati", kaže Aladrović. Kazao je i da će krajem kolovoza donijeti nove mjere koje će pridonijeti da tržište radne snage ostane stabilno.

Komentirao je i nedostatak radnika u građevini.

"U tom kontekstu dobro je čuti da jedna gospodarska grana nema radnika, da joj nedostaje radne snage jer to znači da gospodarske aktivnosti postoje. Jedan dio nedostatka te radne snage nadoknađivali smo uvozom radnika, odnosno kvotama. Zbog epidemiološke situacije nešto je teže doći do tog uvoza radne snage, ali se svi trebamo suočiti s tim da ćemo na tržištu radne snage morati doživjeti ozbiljne promjene. Konkretno, bit će tu prekvalifikacija i stjecanja novih vještina“, rekao je Aladrović.

Štićenici domova za starije zbog svoje dobi najugroženija su skupina tijekom epidemije zato je njihovo kretanje najstrože ograničeno. Pravobraniteljica je negodovala jer su oni i dalje zatvoreni. Na pitanje je li već razgovarao s epidemiolozima kako da se to riješi, da se i ljudima u domovima omogući "novo normalno", Aladrović odgovara: "Mi smo spremni ažurirati te upute ukoliko bude bolja epidemiološka situacija, bit ćemo fleksibilniji. Međutim, zdravlje je ono što je u ovom trenutku najvažnije. Zdravlje i štićenika i osoblja tih domova, i to je ono što ćemo štititi pa čak i u tom slučaju ako ta nekakva, nekakvo 'novo normalno' bude u ograničenijem kontekstu za te korisnike."

Upitan o kompleksnosti sustava socijalne skrbi, kojemu je sad na čelu, te manjku socijalnih radnika Aladrović kaže da će nastaviti posao svojih prethodnica, ministrice Murganić i ministrice Bedeković.

"Svjesni smo da taj sustav u nekom dugom periodu možda nije ispunio očekivanja. Nastojat ćemo popuniti radna mjesta u socijalnoj skrbi i nastojat ćemo biti brži i efikasniji", rekao je. Rekao da bi to mogli napraviti za godinu, godinu i pol.

Kaže kako aplikaciju za praćenje epidemije koronavirusa još nije skinuo. "Čekam da izađe kolega Malenica pa da je testiramo", rekao je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene