Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Sastanak u Banskim dvorima

Marić: "Povećanje od šest posto je maksimum koji Vlada može ponuditi sindikatima"

Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin (Foto: Dnevnik.hr) Saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U Banskim dvorima završio je sastanak vladajuće većine na kojem je ministar financija Zdravko Marić predstavio detalje porezne reforme te rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za iduću godinu.

Teme na koalicijskom sastanku bile su: rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za 2020., te četvrti krug porezne reforme.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac O rezultatima izbora Pupovac: "Duhove koji su pušteni prije izbora treba vratiti u bocu" Ivan Penava, Andrej Plenković Oglasio se i Grmoja Penava poručio Plenkoviću: ''Pozivam te na dvoboj kao muškarac muškarca''

Ministar financija Zdravko Marić u utorak navečer nakon trosatnog koalicijskog sastanka poručio je kako su složni i smatraju da je okvir proračuna i javnih financija za slijedeću godinu dobar te da tako treba nastaviti.

"U pravilu se svi slažemo, mislim da se generalno svi članovi i parlamentarna većina slažu da je okvir proračuna i javnih financija dobar i da ga treba nastaviti", rekao je Marić.

Na pitanje ima li prostora u proračunu za dodatnim povećanjem plaća onoliko koliko to traže sindikati prosvjetnih radnika u štrajku, ministar Marić je odgovorio: "Moramo biti vrlo jasni, znate kakva su nam ograničenja u proračunu za iduću godinu i njih se držimo. Ukupni okvir je održiv, i ne dovodimo to u pitanje. Pitanje je ima li dodatnog prostora za dodatna povećanja. Sve u skladu sa mogućnostima".

Na opetovano novinarsko pitanje znači li to da je šest posto povećanja maksimum koliko mogu ponuditi sindikatima, ministar je kratko odgovorio: "Tako je."

O podizanju minimalne plaće, koju je najavio premijer Andrej Plenković ranije u utorak, nije imao konkretnih detalja.

"Sa sjednice Vlade ćete čuti sve detalje i brojke. Ukupni okvir državnih financija je održiv, nećemo ugrožavati stabilnost javnih financija. Od prvog dana smanjujemo poreze, povećavamo plaće, činimo sve što je potrebno i ocijenjeno kao prioritet Vlade. Mirovine nikada nisu bile predmet bilo kakvih ušteda ili rezanja", rekao je Marić.

Dodao je kako će se o proračunu i porezima dijalog nastaviti u idućim danima "na operativnijim i užim krugovima", slijedeći tjedan sve bi trebalo ići na Vladu te ući u saborsku proceduru u prvoj polovici studenog.

"Treba uklopiti sve momente koji su se u međuvremenu dogodili, ali isto tako i planirati sredstva za europske fondove", rekao je Marić.

Dodao je da se troši onoliko koliko se može uprihoditi, a višak će se usmjeriti u gospodarstvo.

Marić također vjeruje kako će HNS podržati proračun.

"Što se tiče samog okvira i smjera javnih financija, tu se u pravilu slažemo", kaže Marić.

Na kritike Milana Bandića kako će opet jedinice lokalne samouprave izgubiti dosta novca u 4. krugu porezne reforme, ministar je odgovorio kako će o svemu raspraviti kasnije s većim fokusom na porezni dio.

Istaknuo je kako ne odustaju od mjera za mlade te da će ih predložiti kao što je i predviđeno.

Pupovac o Penavinom bacanju statuta

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac uoči koalicijskog sastanka nije htio komentirati navode čelnika Hrvatskoga generalskog zbora Pavla Miljavca, koji je poručio kako "još treba proći generacija da bi se u Vukovaru uvele dvojezične ploče".

"Mislite da se to treba komentirati? Da prođe još jedna generacija da bi se počeo primjenjivati Ustav i zakon ove zemlje?", odgovorio je Pupovac. Komentirao je i čin vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je na sjednici Gradske Skupštine bacio na pod Statut Grada Vukovara napisan na ćirilici, koji mu je uručio vijećnik SDSS-a.

"Čin izrazite agresivnosti, koja u društvo unosi agresivnost", smatra Pupovac.

 

Bandić očekuje podršku HDZ-a u Zagrebu

Na Markovom trgu sastanak je pratio i reporter Nove TV, Andrija Jarak. Rekao je kako se na sastanku, između ostalog, govorilo i o štrajku učitelja. 

"Štrajk je toliko povezan s ostalim temama koalicijskog sastanka da je jednostavno nemoguće ne pričati o njemu. Naime, na koalicijskom sastanku dominirat će tri glavne teme: Rebalans proračuna, donošenje novog proračuna i četvrti krug porezne reforme.

Upravo će u tom novom proračunu, za 2020., ministar financija Zdravko Marić morati pronaći dodatnih 1,2 mlrd. kuna koliko iznosi povećanje osnovice za 250.000 državnih i javnih službenika.

Četvrti krug porezne reforme posebno je zasmetao zagrebačkog gradonačelnika i koalicijskog partnera Milana Bandića koji tvrdi da će smanjenje poreza na dohodak za mlade direktno udariti na proračun jedinica lokalne samouprave i da će na taj način Grad Zagreb izgubiti stotine milijuna kuna.

Sve su to teme koalicijskog sastanka. Kad smo već kod Bandića i njegovog odnosa sa Andrejom Plenkovićem i HDZ-om, spomenimo jedan zanimljiv detalj. Naime, u srijedu je na sjednici Gradske skupštine jedna od glavnih tema trebala biti donošenje izmjena Generalnog urbanističkog plana, odnosno GUP-a. Te se izmjene čekaju još od 2016. No taj je prijedlog skinut s dnevnog reda i pomaknut za nekih mjesec dana. Krajem studenog će se o njemu raspravljati.

Bandić itekako računa na podršku svog koalicijskog partnera i na gradskoj razini, HDZ-a, i očekuje da mu oni daju potporu. Međutim, očito opet postoje neka taktiziranja i nije slučajno da ta točka nije na sjednici Gradske skupštine. Zasigurno će se o tome razgovarati i na koalicijskom sastanaku, ali i u danima koji slijede.

Trinaesti je dan štrajka. Sindikati ne odustaju, Plenković ne odustaje. Danas nije htio reći hoće li poduzeti neke konkretne korake ili mjere, tražiti sudsku zabranu štrajka ili ne platiti dane provedenih u štrajku. On kaže da je svoju ponudu dao, te da je na sindikatima da odluče", izvijestio je Jarak.

Bačić: Nije kasno za primjedbe

Predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić ulazeći u Vladu odgovarao je na upite o primjedbama Milana Bandića, koji smatra da će država gradovima uzeti velik novac.

"Vidjet ćemo u kojem će pravcu on to predložiti, ali raspravit ćemo to", kazao je Bačić prije sastanka dodavši kako još nije kasno za primjedbe jer zakon nije izglasan.

(Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene