Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministar Milinović zadovoljan stanjem u zdravstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) Darko Milinović odbacio je danas sve tvrdnje da je zdravstveni sustav u kolapsu te je izrazio zadovoljstvo postignutim u proteklih šest mjeseci od kada je na njegovu čelu.

Ministarstvo je, rekao je Milinović, također vozilo u petoj brzini te ispunilo sve što je pred njega postavila Vlada; doneseno je 9 zakona i 42 pravilnika, a u pripremi je Zakon o zabrani pušenja koji će, nakon dodatnog usuglašavanja, na jesen biti poslan u saborsku proceduru kako bi stupio na snagu u siječnju 2009. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Slika nije dostupna Rijetke, ali drugi uzrok smrtnosti Nacionalni je dan djece oboljele od malignih bolesti

Do kraja godine potrebno je donijeti još 9 zakona i 20 pravilnika, Nacionalnu strategiju povećanja broja liječnika, te donijeti reformske mjere koje će utjecati na financijsku stabilizaciju sustava i racionalizaciju potrošnje, rekao je Milinović na skupu posvećenom hrvatskim zdravstvenim pokazateljima u MZSS.

Neke od reformskih mjera koje je najavio su promjene u načinu financiranja primarne zdravstvene zaštite i bolničkog sustava tako da ustanove dio glavarina zarade na tržištu, ukidanje monopola HZZO-a kao središnjeg osiguravajućeg društva, otvaranje sustava privatnom poduzetništvu, jačanje uloge ravnatelja te ukupnog statusa zdravstvenih djelatnika. 

>>Nažalost, neki pacijenti moraju umrijeti

Najavio je i da će 400 milijuna kuna u idućoj godini biti uloženo u obnovu medicinske opreme.

Ministar je zadovoljan poslovanjem bolnica jer su u protekla tri mjeseca, od uvođenja strože kontrole rada, poslovale pozitivno te smanjile ukupni dospjeli dug za 150 do 200 milijuna kuna. Pritom, prema ministrovim informacijama, nije bilo odgađanja tzv. hladnog pogona, odnosno zahvata koji nisu hitni.

Milinović je istaknuo da država prvi put sanira i dugove županijskih bolnica te da će, nakon prvih 150 milijuna kuna, ovih dana za tu namjenu otići dodatnih 350 milijuna kuna.

Najavio je i da će Vlada na sutrašnjoj sjednici otpisati dug bolnicama koje nisu uspjele uslugama pokriti svoje mjesečne limite, a radi se uglavnom o ustanovama na područjima od posebne državne skrbi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene