Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Zoran Milanović, koji će u Santiagu sudjelovati na summitu Europske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (EU-CELAC), razgovarao je u petak s domaćinom, čileanskim predsjednikom Sebastianom Pinerom.


Susret je prošao bez izjava za medije, a nakon njega potpisan je Memorandum o razumijevanju između dviju vlada.

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom posjetilo je i klub hrvatske zajednice Estadio Croata u Santiagu, gdje je Milanović okupljenima poručio kako je summit važan razlog njegovog boravka u Čileu, ali da je jednako važan motiv i brojna hrvatska zajednica. Napomenuo je kako Hrvatska uskoro postaje 28. članica Europske unije i to ne kao "mala statistička greška, nego faktor koji zna što hoće".

Govoreći o tome kakvu Hrvatsku vidi u budućnosti, naglasio je da želi da za nekoliko godina ona bude "jedna od najboljih država za business u Europi. Da onaj tko dođe u Hrvatsku sa svojim novcem zna da je taj novac siguran i da su šanse da ga poveća realne".

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je također u Santiagu, rekla je da hrvatska zajednica u Čileu nudi "ono što najbolje iz Hrvatske može izaći i u kreativnosti, i u znanosti, i u poduzetništvu".

"Ovako bismo htjeli da ljudi vide Hrvatsku u svijetu kao što vide hrvatsku zajednicu u Čileu", kazala je Pusić.

Summit u Santiagu
posvećen je temi Zajedništva za održivi razvoj i promociju društveno i ekološki kvalitetnih ulaganja, a pripremni sastanak uoči velikog skupa odrađuju ministri vanjskih poslova. Ministrica vanjskih poslova na marginama skupa sastala se s brazilskim kolegom Antoniom de Aguiarom Patriotom, ministricom vanjskih poslova Kolumbije Mariom Angelom Holguin-Cuellar te Kostarike Joseom Enriqueom Castillo Barrantesom, a za danas je najavljen susret s predsjednikom Urugvaja Joseom Mujicom. (Hina)

Vezani članci Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Ne prestaje prepucavanje na relaciji HDZ - Zoran Milanović, iz stranke poručili: ''On kreće u sedmi uzastopni izborni poraz'' Bandićev novi dvojac (Foto: Dnevnik.hr) Nova su Bandićeva pojačanja: Vargu čeka jedna od ključnih pozicija zagrebačke hitne pomoći, a što se smiješi Opačić?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook