Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stranački skup

Milanović: Raste izvoz, turizam, proizvodnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijaldemokratska partija (SDP) Hrvatske održala je stranački skup u Dubrovniku, na kojima se prisutnima obratio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Milanović je na skupu rekao da su SDP domoljubi, da brane državu. 'EU banka u proteklom je razvoju dala 36 milijardi kuna, najviše u turizam. Mi smo domoljubi, a oni HDZ bleferi i pozeri. HDZ dolazi na Prevlaku, straše ljude sa hordama i robovima - mi smo dva odvojena svijeta. Raste izvoz, turizam, proizvodnja. Brodogradnja konačno zarađuje novac. Kreće decentralizacija, spuštanje ovlasti prema dolje. Mi ne progonima i ne naređujemo državnom odvjetniku koga da progoni', rekao je Milanović okupljenima u Dubrovniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon sastanka MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati Slika nije dostupna Milijan Brkić 'Gospodin Milanović, premijer u odlasku, još jednom je zaprepastio hrvatsku javnost'

Stranačkom skupu u Dubrovniku obratio se i potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 'Mi smo pravi domoljubi. Pozitivan je rast u svim segmentima. Dočekali su nas ogromni dugovi, samo u zdravstvu 5 milijardi skrivenih troškova', kazao je Grčić.

PREMIJER ZAKLJUČIO 'Ako Mađari zatvore granice, morat će pucati po ljudima'

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u subotu na SDP-ovom skupu u Dubrovniku da nitko nema pravo na monopol na hrvatsku zastavu i hrvatsko ime, te kako SDP-ovci mašu hrvatskim zastavama, a zastave kojima HDZ maše su konkurentske i često gledaju samo svoj interes.

"Netko mora čuvati hrvatsku zastavu, a to smo mi. Zastave kojima HDZ maše nisu neprijateljske zastave, one su konkurentske i vrlo često gledaju samo svoj interes'', kazao je Milanović.

Milanović je na stranačkom skupu u Dubrovniku rekla da je prvi potez njegove Vlade bio ukidanje zakona kojim su se trebali uvesti privatni ovrhovoditelji, jer bi to dovelo do nereda.

''Onaj tko je to napravio poslušao je nečiji interes, a mi znamo čiji su interesi da se ovrhe provode brutalno brzo. Netko je poslušao interes dijela banaka i prostor državnog suvereniteta predao privatnicima. Privatizirati se može svašta, ali postoje zadnje linije gdje privatnik koji ima samo financijske interese nema što tražiti. Sljedeći korak je privatna policija, vojska i korak u ponor'', rekao je Milanović. Dodao je kako je zbog problematike ovrha nastala politička stranka čiji je kandidat dobio veliki broj glasova na posljednjim predsjedničkim izborima.

'Građani nisu samo statistika'

Na skupu SDP-a je govorio i ministar financija Boris Lalovac koji je istaknuo kako ne želi vidjeti neprijatelja u poslovnim bankama u Hrvatskoj, no da su mu neprihvatljivi stavovi banaka kojima su građani samo statistika.

''To nisu samo statističke brojke, iza svake te brojke stoji građanin sa svojom boli i uništenom mladošću i karijerama. Rekli smo dosta, nema više lihvarenja'', rekao je Lalovac. Spomenuo je i da, kako je rekao, 'postoje priče o dogovoru banaka, HDZ-a i Ustavnog suda'.

''Postoje priče da je pao dogovor i da će sve naše mjere, ako dođu na vlast poništiti", rekao je Lalovac, ne precizirajući koji su izvori tih priča. "Nećemo im to dopustiti. Nema lihvarenja, dužničkog ropstva ni ekstra profita na leđima građana'', dodao je.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić rekao je da je vladajuća koalicija Hrvatsku vratila iz krize te kako mandat završavaju s odličnim rezultatima.

''Naslijedili smo 93 milijarde kuna duga i 10,5 posto minusa. Danas imamo pozitivne rezultate u svim segmentima, od industrije do turizma. Dignuli smo i obnovili turistički sektor, od rješavanja problema Plata, Korčule, Živogošća itd. Spasili smo preko 15 tisuća kreveta koji su obnovljeni i dignuti na višu razinu'', kazao je Grčić.

Na SDP-ov skup u Dubrovniku došao je i dubrovački gradonačelnik, HNS-ov Andro Vlahušić.

Na kraju su poručili: 'Izađi i bori se! Izazivam te da dokažeš suprotno riječima.'

Milanović posjetio gradilište spojne ceste u Pločama

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u subotu je posjetio gradilište rekonstrukcije i izgradnju ceste kojom će se grad Ploče i pločanska luka spojiti s autocestom A1, a vrijednost radova spojne ceste, koja se zove „Ulaz u Ploče“, više je od 64 milijuna kuna.

Završetkom ovog projekta spojne ceste bit će kompletno završen hrvatski dio koridora 5C na krajnjem lugu, rekao je član Uprave Hrvatskih autocesta Marijan Sente premijeru Milanoviću.

Premijer Milanović je novinarima izjavio kako je spojna cesta „Ulaz u Ploče“ jedan u nizu projekata u Dalmaciji. Spomenuo je kako se se u tom dijelu Hrvatske grade hoteli, prometnice i infrastruktura, te da su radovi na mostu prema Čiovu u Trogiru već do pola završeni.

„Ovo (spojna cesta u Pločama) je u usporedbi s tim projektima manji projekat, ali je jako važan jer će grad Ploče imati uredniji pristup autocesti i šleperi neće više ići kroz grad, a to znači višu razinu stndarda, odnosno Europski standard“, rekao je premijer Milanović.

Svi ti projekti koji se sada grade su „financijski zaokruženi“ a ne, kako je kazao, kao u slučaju Pelješkog mosta kojim je bivša vlada 'prevarila hrvatske građane'.

„Radovi na Pelješkom mostu su otvarani pet puta, onda je na kraju potpisan ugovor s izvođačima bez novca, a to je kazneno djelo. To je moja Vlada morala raskidati i ispričavati se firmama koje su to planirale kao svoj posao, a u biti ih je tadašnja vlada prevarila. Sada ih mi nećemo prevariti“, izjavio je Milanović. Na novinarski upit hoće li se i kada graditi Pelješki most, Milanović je rekao da radovi mogu početi krajem ove godine i to po kriterijima kvalificiranim za Europsku banku.

„Probali smo s nekakvim koridorom kroz Bosnu i Hercegovinu, što je jeftinija varijanta, ali nemaš s kim dogovarati. I u Neumu žive Hrvati ali to je druga država a mi moramo brinuti o hrvatskoj državi i moramo se povezati nekako“, naglasio je.

Ponovivši da se u početku htjelo ići na jeftiniju varijantu kroz BiH, premijer Milanović je rekao kako „tamo nije bilo nikakvog sugovornika jer je svatko pričao svoje i onda smo morali ići na ovu varijantu (Pelješki most) koju će financirati dominantno Europska unija“.
Premijer Milanović je gradilište spojne ceste u Pločama obišao zajedno s potpredsjednikom Vlade ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Brankom Grčićem. I ministrom financija Borisom Lalovcem. Oni su iz Ploča otputovali u Živogošće posjetiti „Adriatic Beach Resort by Karismo“. (I.D. / V.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene