Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović poručio:

'Niti sam sudjelovao u izradi zakona, niti mu je cilj Čačićeva eliminacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je u četvrtak kako on nije sudjelovao u detaljima izrade prijedloga izbornog zakona niti da mu je cilj bio onemogućiti Radimiru Čačiću da se kandidira na izborima do isteka rehabilitacije budući da je pravomoćno usuđen na više od šest mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće.

"Pogledat ćemo o čemu se radi i u svakom slučaju to niti je cilj, a neće vjerojatno biti niti posljedica", izjavio je Milanović novinarima u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

"Ako se donese zakon prema kojem se ljudi pravomoćno osuđeni za određena kaznena djela neće moći kandidirati na parlamentarnim izborima, onda to svakako treba ograničiti na teška kaznena djela iz nekog kataloga, a ne svako kazneno djelo i ne na svaku kaznu veću od šest mjeseci", izjavio je Milanović reagirajući na Čačićeve tvrdnje da ga se SDP-ovim prijedlogom izbornog zakona pokušava "politički likvidirati".

"To nema veze s gospodinom Čačićem, jer on ovdje sigurno nije bio meta, a najmanje moja. Ja sam za to danas saznao, zakon je u izradi, već se dugo oko toga pregovara, zadnji rok je 15. veljače i pogledat ću osobno baš zato da bi odagnao takve optužbe, jer to zaista ne stoji. Niti je on meta niti je bilo tko osobno meta, nego želja da se u sustav uvede malo građanske pristojnosti i reda", rekao je Milanović.

Čačić: Veseli me Milanovićeva poruka

Dodao je kako, naravno, postoje granice. "Ne možete svakoga tko je samo optužen, a ne osuđen lišiti građanskog prava da ga se bira. To ne možemo napraviti. Što god ja mislio o tome i nekim ljudima, nemam pravo na to", rekao je Milanović novinarima.

Kako se u srijedu doznalo u Saboru, SDP je odustao od ideje da se kandidiranje zabrani i onima protiv kojih postoji pravomoćna optužnica, ali bi se zabranilo kandidiranje pravomoćno osuđenima na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci, bez obzira o vrsti kaznenog djela.

"Prijedlog će biti da osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela ne mogu biti kandidati niti zastupnici dok ne istekne rok rehabilitacije predviđen posebnim zakonom. To će se odnositi samo na one koji su pravomoćno osuđeni na kazne zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci", rekao je predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

Na pitanje odnosi li se to i na kaznena djela u prometu, odgovorio je, "ako je sud odlučio da je pojedino kazneno djelo toliko teško da mu je izrekao kaznu zatvora duljem od šest mjeseci, onda je to odluka suda i mi ćemo to poštovati".

Prihvati li Sabor SDP-ov amandman, značilo bi to da bi se za zastupnika u ovom trenutku mogao kandidirati, primjerice, Branimir Glavaš ili Milan Bandić, ali ne i Radimir Čačić kojemu traje rehabilitacijski rok nakon izdržane kazne zatvora.

Na namjeru vladajućih da izbornim zakonom onemoguće kandidiranje u Sabor pravomoćno osuđenih na više od šest mjeseci zatvora do isteka rehabilitacijskog roka odmah je reagirao reformist Čačić nazvavši je "pokušajem političke likvidacije suparnika".

"Ako je istina da SDP ide s navedenim amandmanom i ako se on prihvati u Saboru, onda svjedočimo pokušaju političke likvidacije suparnika. U politici smo imali ubojstva pištoljem, sjetite se (Ante) Paradžika. Prihvati li se ovaj amandman svjedočit ćemo pokušaju prljavštine i političke likvidacije suparnika koje politička praksa nije zabilježila", kazao je Čačić.

U četvrtak su i saborski zastupnici Narodne stranke – reformista osudili SDP-ov amandman na izborni zakon, ocijenivši da je riječ o pokušaju političke eliminacije njihova čelnika Radimira Čačića, za što odgovornim smatraju premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene