Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenađenje s Pantovčaka

Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju?

Građani na biralištima
Građani na biralištima Foto: Cropix
Izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održat će se u srijedu 17. travnja 2024. godine, objavio je predsjednik Republike Zoran Milanović i vrlo vjerojatno iznenadio mnoge s obzirom na to da se ustalila praksa da se izbori održavaju u nedjelju.

Predsjednik Republike, koji prema zakonu određuje datum parlamentarnih izbora, to može napraviti najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja parlamenta.

Izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održat će se u srijedu 17. travnja 2024. godine, objavio je predsjednik Republike Zoran Milanović dan nakon što se raspustio 10. saziv Sabora. Ujedno je to i najraniji mogući datum izbora, a reakcije oko toga kome bi to moglo odgovarati ili ne, kreću se u različitim smjerovima.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Reakcija na objavu Milanovića Plenković komentirao odluku o izbornom danu: "Nama je sve dobro, spremni smo..."

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora je neradni dan.

Prema članku 5. Zakona o izborima, dan provedbe izbora je neradni dan, što ne znači da mora pasti u neradni dan, već da odluka o danu provedbe izbora čini taj dan neradnim.

Takva je situacija bila 3. siječnja 2000. godine kada su izbori održani na ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Sada kada je datum izbora poznat, možete još jednom provjerite znate li u kojoj ćete izbornoj jedinici glasati s obzirom na nedavne izmjene na izbornoj karti, podsjetiti se što je preferencijalno glasanje, a možda se kanite i prijaviti za birački odbor, ali ne znate kako.

Osim na stranicama DNEVNIK.hr-a, brojne korisne informacije možete naći i na službenim internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) te eGrađani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene