Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I nema posustajanja

Milanović: Nema promjena preko noći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade zalaže se za razumniji odnos trošenja novca u javnoj upravi te najavio da će radnici koji odlaze iz institucija javnog sektora biti nadomješteni izvan sustava državne uprave.

Promjene u Hrvatskoj ne mogu doći preko noći, za njih je potrebno razdoblje dulje od jednog Vladina mandata, ocijenio je danas predsjednik Vlade Zoran Milanović na konferenciji "Dan velikih planova", u organizacij tjednika Lider i Hrvatske udruge poslodavaca.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..." Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

"Ako svi budemo stajali u mjestu, neće biti dobro. Nema kolebanja, a ako si dobio mandat i povjerenje građana, onda nema posustajanja", rekao je Milanović.

Ističući da mu je najveći stres u političkoj karijeri bio nagli skok osobne popularnosti netom nakon što je izabran, premijer je kazao kako to pokazuje važnost očekivanja, optimizma te sposobnosti i hrabrosti da se preuzme rizik.

VIDEO Milanović: Rejting Mirele Holy me motivira

Pitajući se što se treba promijeniti kako bi Hrvatska postigla gospodarski rast na premisama drukčijim od dosadašnjih, rekao je da Hrvatska ima razvijen uslužni sektor, posebno turizam, ali da to nije dovoljno. Rast temeljen samo na uvozu, uslugama i turizmu nije moguć, taj model je potrošen, kaže Milanović koji ipak turizmu priznaje status "čistog srebra".

Smatra da treba smanjiti javni dug te da je država preskupa, što Vlada pokušava promijeniti.

Osvrćući se na problem outsorcinga, kazao je da se zalaže za razumniji odnos trošenja novca u javnoj upravi. Najavio je da će radnici koji odlaze iz pomoćnih službi u institucijama javnog sektora zbog prirodnog odljeva, biti nadomješteni uslugama izvan sustava državne uprave.

Ministar finacija Boris Lalovac najavio je dubinske promjene rashodne strane proračuna i nastavak rasterećenja bruto cijene rada.

Ističe da promjene neće biti provedene po linearnom načelu jer to ne bi dovelo do povećanja efikasnosti javne uprave. Kaže da se kod reforme rashodne strane proračuna treba voditi računa o tome jesu li pojedini troškovi produktivni ili ne.

Lalovac: Tko odustane od ovrhe nad najugroženijima ponudit ćemo im porezno priznat rashod!

Zahvate na rashodnoj strani proračuna Lalovac je najavio i na troškovima zdravstvenog sustava.

Nakon Lalovca govorio je predsjednik Uprave RBA Michaela Müller, koji je istaknuo da je bankarski sustav u Hrvatskoj dobro kapitaliziran i likvidan, ali nisko profitabilan te da će mu za daljni rast trebati dodatna injekcija kapitala. Müller smatra važnim održati profitabilnost bankarskog sektora u Hrvatskoj, kako bi Hrvatska privukla investicijski kapital.

Šesta Liderova konferencija Dan velikih planova okupila je brojne poduzetnike, političare, predstavnike akademske zajednice i diplomatskog zbora. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene