Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimizam u Vladi

Milanović: Očekivali smo ovo, to je mali, ali važan korak, hvala na strpljenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović je na konferenciji za novinare rekao kako je rast kreditnog rejtinga rezultat sistematskog rada te da će se nastaviti ići u tom smjeru.

Hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je, u povodu objave agencije Fitch, koja je danas revidirala naviše prognoze za hrvatski kreditni rejting, kako je to vrlo mali, ali važan korak naprijed te je zahvalio hrvatskim građanima na strpljenju istaknuvši da promjena nema 'preko noći'.

'Molit ću građane za još malo strpljenja, jer je situacija i dalje teška i neće trajati kratko', kazao je Milanović u sjedištu SDP-a u Zagrebu, uoči sjednice stranačkog Predsjedništva. Milanović je rekao i da svima treba optimizma, ali da sam optimizam nije dovoljan. 'Radimo i to se pomalo prepoznaje, ali promjena nema 'preko noći'', dodao je.

Na pitanje novinara hoće li i druge agencije zadržati takav kreditni rejting za Hrvatsku, Milanović je odgovorio kako sve agencija rade samostalno i da na njih ne mogu utjecati, kao ni na Fitch. 'Ono što analiziraju, to provjere i napišu izvješće. Utjecaja na to nema ni Njemačka ni Francuska, kada se o njima radi, pa tako nema ni Hrvatska', kazao je.

Upitan je li rast rejtinga za njega bio iznenađenje, kao što je to bio za hrvatsku javnost, premijer Milanović je odgovorio kako su očekivali da se rejting održi. 'Potpuno otvoreno i iskreno - to je rejting 'BBB minus'', kazao je.

>> Konačno dobra vijest: Spašen kreditni rejting Hrvatske!

Pročitajte i ovo Puna državna blagajna - 4 Sveti gral ekonomije Državna blagajna nikad punija, tko će profitirati? "Na neki način smo u jednom začaranom krugu" Andrej Plenković S&P potvrdio napredak Plenković iznimno zadovoljan: "Vlada je donosila dobre odluke u svim krizama"

Dodao je kako želi, kada dođe vrijeme da napuste Vladu, da to bude u dobrim okolnostima i da Hrvatska ima viši rejting, s predzakom 'A'. Napomenuo je kako u Europi ima bivših komunističkih zemalja, kao što je Hrvatska, koje imaju takav rejting. 'To nisu nikakva nebeska čuda. To je naprosto težak i sistamatičan rad', naglasio je premijer Milanović.

Zamoljen za komentar objašnjenja agencije Fitch na web stranicama, u kojem je napisala da ih je Vlada uvjerila da će biti velikih ušteda u javnim poduzećima, te znači li to smanjenje plaća ili broja zaposlenih, Milanović je rekao da tu 'nema ničega izvan onog što govore javno: bolja organizacija, veće investicije, racionalizacija'.

'Očito uživamo određeno povjerenje, ali ono nije bezuvjetno. U izvješću ima i rezervi i nekih negativnih tendencija', kazao je premijer, podsjetivši kako je situacija u Europi teška, kao i u zemljama u našem okruženju. 'Mi postižemo rezultate, ali je to daleko od onoga što bi nas zadovoljavalo i što bi zadovoljavalo hrvatske građane', rekao je Milanović.

Napomenuo je i da je u izvješću agencije Fitch vrlo afirmativno ocijenjena porezna politika Vlade RH, uvođenje rada i discipline te objavljivanje poreznih dužnika što, ponovio je, možda nije najsretnija stvar koja se morala dogoditi, ali nije ni 'lista srama', nego podsjetnik ljudima da se obveze moraju izvršavati. 'To je obveza prema državi, ali država ne može stati na tome i tražiti samo od građana da njoj daju, nego mora i vraćati', kazao je Milanović.

Na pitanje je li se pritisak na njega da nastavi s reformama sada malo smanjio, premijer Milanović je odgovorio da takvih pritisaka nije bilo. 'Nemamo drugog izbora. Pritiska izvana na mene osobno nije bilo. To je naš odabir. Drago mi je da imam tim ljudi s kojima o tim stvarima ne moram pregovarati - mi se savršeno dobro razumijemo. U tom smislu, moja pozicija je puno lakša od pozicije mog predhodnika, Ivice Račana', zaključio je premijer Milanović. (S.V./B.D./Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene