Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok Europa ozbiljno proživljava drugo ekonomsko dno najavama novog pada kreditnog rejtinga, Hrvatska je to zasad izbjegla.


Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja kojoj kreditni rejting nije pao, potvrdila je bonitetna agencija Fitch. Fitch je prognozu Hrvatskoj promijenio iz negativne u stabilnu te time zadržao kreditni rejting Hrvatske. Prognoza Fitcha odnosi se na napredak Hrvatske vlade u srednjoročnom planu za rješavanje fiskalnih izazova u državi.

Vezani članci Novčanice Agencija Fitch potvrdila kreditni rejting Hrvatske i stabilne izglede Slika nije dostupna Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske. Pad BDP-a bit će gori od očekivanog, agencija otkrila i što ga je zaustavilo

>> Šanse su nam 50/ 50 da nam se ne sruši kreditni rejting

Fitch je potvrdio hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i ostavio ga na 'BBB-', a u domaćoj valuti na 'BBB. Isto tako, Fitch je potvrdio rejting BBB+ u kratkoročnom zaduživanju u stranoj valuti.

'Odluka o reviziji prognoze hrvatskog rejtinga na stabilnu stoga je utemeljena na ustrajavanju hrvatske vlade na štedljivoj srednjeročnoj fiskalnoj politici u skladu sa zahtjevima propisanima zakonom o fiskalnoj odgovornosti', naglašavaju u Fitchu.

Agencija pozitivno ocjenjuje nastojanja vlade da poboljša naplatu poreza i suzbije poreznu evaziju. 'Takva su nastojanja dobro usmjerena i urodila su plodom u kratkom roku', drže u Fitchu.

Procjenjuju ujedno da će zahvaljujući izmjenama radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora plaće u javnom sektoru postati fleksibilnije i bolje usklađene s gospodarskim ciklusom.

Ključni je izazov s kojim se vlada suočava dodatno smanjenje deficita i provedba strukturalnih reformi u kontekstu duljeg razdoblja slabog gospodarskog rasta, podsjećaju uz ostalo u Fitchu.

Kao moguće 'okidače' koji bi negativno utjecali na rejting Hrvatske, u Fitchu izdvajaju značajan podbačaj u ostvarivanju fiskalnih ciljeva te pritiske na bilancu plaćanja koji bi kroz dulje razdoblje doveli do pada deviznih rezervi, primjerice zbog zaoštravanja krize u eurozoni.

Nasuprot tome, ispuni li vlada svoje proračunske ciljeve, stabilizira li udio javnog duga i ostvari li ponovo održivi rast BDP-a, to bi stabiliziralo rejting. Napredak u strukturnim reformama također bi pozitivno utjecao na rejting, zaključuje se u priopćenju Fitcha.(B.V./Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju