Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Glavnog odbora

Milanović: Gospodarstvo i lokalni izbori najvažniji za SDP ove godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je ocijenio da su lokalni izbori za SDP druga najvažnija stvar ove godine, dok je prva najvažnija stvar za stranku koja ima odgovornost vlasti - stanje u Hrvatskoj, rad Vlade i hrvatski gospodarski rast i stabilnost.

"Ne smijemo dopustiti da nas lokalni izbori i politička prepucavanja i ratovi, kojih će biti, odmaknu od tog puta i da nam skrenu pozornost", kazao je Milanović članovima Glavnog odbora SDP-a na dijelu sjednice otvorene za javnost.

Ipak, ocijenio je da su lokalni izbori vrijeme verifikacije njihova rada kao političke stranke. Pritom je dodao da u većini lokalnih sredina imaju svoje kandidate apelirajući da se odabir za lokalne čelnike što prije dovrši i drugdje.

Pročitajte i ovo Marko Biočina - 2 o čemu se pregovara? Dnevnik Nove TV proučio program DP-a te ga usporedio s onim HDZ-a i SDP-a: Koliko je tu sličnosti, a koliko razlika? Screenshot Peđa Grbin "Naša je pozicija jasna" Grbin nakon pregovora s Domovinskim pokretom: "Ono što je na stolu nije im neprihvatljivo, istaknuli smo dvije stvari"

>> SDP i HNS zajedno u Velikoj Gorici: 'Gdje dođe HDZ, trava ne raste'

"Autonomiju lokalnih organizacija se poštuje u 99 posto slučajeva, i tako će biti i dalje. Tamo gdje kao Predsjedništvo smatramo da treba nešto poduzeti - tamo ne smijemo i nećemo sjediti prekriženih ruku", kazao je Milanović i dodao da posao Predsjedništva stranke i jest, kada je to potrebno i neugodno, da djeluje i preuzme za to odgovornost.

"Najlakše je sjediti i praviti da se ništa ne događa. Kako to završava i što se u tom slučaju događa, vidjeli smo u Hrvatskoj zadnjih pet-šest godina... Tada se radilo o puno većim nepogodama. Mi nemamo nepogode, mi imamo dileme, a dileme u politici su teške i odgovor nije uvijek jednoznačan", kazao je Milanović. Naglasio je da je cilj SDP-a jasan: pobjeda, ali i dodao da put do cilja ne smije biti preskup niti stranka smije platiti cijenu koju nije u stanju podnijeti.

Milanović je 2013. ocijenio godinom izazova, osobito ulaskom Hrvatske u EU. "Bit ćemo članica EU od sredine ove godine, u to čvrsto vjerujem, bez obzira na neke sitnije poteškoće na tom putu", rekao je. Konačno više neće biti nikakvih izgovora - imat ćemo zajedničko tržište i puno veće šanse nego do sada, ali i puno veće izazove, morat ćemo raditi u puno zahtjevnijem i kompetitivnijem okruženju, kazao je.

Ocijenio je da je Hrvatska u svom okruženju relativno stabilna država i izrazio uvjerenje da će Hrvatska u ovoj godini zadržati stabilnost. "Duboko sam uvjeren da mi kao vlada i kao nacija imamo velike realne šanse da u tome uspijemo i da zadržimo stabilnost", kazao je Milanović. Podsjetio je da neke države koje su do jučer bile obrazac stabilnosti i uspjeha danas proživljavaju ozbiljne probleme.

"Danas nitko u Europi, pa ni najbogatiji, nemaju unaprijed predodređene visoke stope rasta i razinu potrošnje koju su nekad imali. Upravo tu treba naći pravu mjeru", smatra predsjednik SDP-a.

"Prva godina je bila godina odricanja i sustezanja", ocijenio je i dodao da su u tome bili racionalni, no dodao je da štednja ima svoje granice. "Treba naći pravi omjer između fiskalne konsolidacije i ulaganja. I to nije jednostavno", ustvrdio je.

Naveo je da je gotovo i s politikom monetarnih prilagodbi u kojoj se devalvacijom nacionalne valute postajalo konkurentnijim. "Nekad se drahma, lira, mogla devalvirati svakih 10 godina i privemeno postići veću konkurentnost. Toga više nema. Euro je zabetoniran", kazao je i dodao kako u euro-zoni danas uspijevaju samo oni koji su realno konkurentni, poput Njemačke.

"Samo oni koji konkurentnost shvaćaju kao veću produktivnost i upornost, a ne poigravanje monetarnim instrumentima, samo takvi su danas uspješni i bit će uspješni za 5-10 godina. Nažalost, ta linija podjele u Europi je više nego očita. Moramo gledati prema gore, a ne prema dolje", zaključio je Milanović.

Predsjednik Glavnog odbora Josip Leko pozdravio je "umjereni i realni optimizam" predsjednika SDP-a o promjeni smjera i politike Hrvatske rekavši da je došao u dobro vrijeme. Dodao je da će o stanačkom doprinosu tome i o lokalnim izborima raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice.

Glavni odbor SDP-a na današnjoj je sjednici podržao "politike i odluke" stranačkog Predsjedništva vezane za pripremu za predstojeće lokalne izbore te usvojio odluku da se u stranci zamrznu sve unutarstranačke izborne radnje i procesi, zbog što boljih priprema za lokalne izbore u proljeće.

"U cilju što bolje pripreme za lokalne izbore usvojena je odluka o zamrzavanju svih unutarstranačkih izbornih radnji i procesa", navodi se u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice Glavnog odbora SDP-a.

U priopćenju se navodi da su, u organizacijama u kojima su raspušteni organi SDP-a, imenovani povjerenici mjerodavni za donošenje svih odluka u organizaciji koji su dužni, nakon završetka lokalnih izbora, osigurati i provesti izborni proces u skladu sa Statutom i pravilima SDP-a.

Glavni odbor SDP-a usvojio je i odluku o kooptiranju Ranka Ostojića u Predsjedništvo stranke sukladno Statutu SDP-a. Na sjednici je također usvojen financijski plan SDP-a za 2013., stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću SDP-a. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene